Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Вежди Рашидов в ролята на дарител на картини от личната си колекция

Вежди Рашидов в ролята на дарител на картини от личната си колекция

Културният министър на България Вежди Рашидов влезе в дарителска роля. От неговия пресцентър съобщиха, че министър ще преотстъпи на Националната галерия едни от най-атрактивните картини от личната му колекция. Броят на дарените творби ще надхвърли 35. Освен това произведенията на изкуството са наистина ценни и обхващат широк диапазон от българската и западноевропейска живопис и графика. Безвъзмездно предоставените шедьоври ще бъдат поместени в галерия „Средец“ в Министерството на културата от утре, 21 юни.

Освен този изключителен жест Рашидов ще дари и много други ценни за него книжа като каталози и албуми от частната му библиотека. Всички тези дарения ще бъдат предоставени на Националната художествена академия и то конкретно с благотворителна цел. След като изложбата с акварели приключи, всички събрани средства ще идат директно във фонда на Клиниката по детска онкология при болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Затворената стая, Жан Карзу
Източник: Министерство на Културата

По време на околосветските си приключения, министърът се е сдобил със солидна колекция от картини, подарени му не само от приятели, но и ценни находки от антиквариати. „Въпрос на късмет. Е, ако съм имал късмета да изпреваря някой експерт, така съм се сдобил с хубава картина. Но никой нищо няма да отнесе отвъд. Така са основани много големи музеи – от дарения. Това е капитал за държавата. Народ, който няма музеи, няма памет, няма къде да съхрани паметта си„, споделя Рашидов.

Министърът побави, че в основната му идея е заложено открехването на зрителят към един друг свят – този на покоя, топлината. Освен това Рашидов се надява даренията му да преобърнат кръгозора на българина и той да се почувства като истински европеец.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …