Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Разпознати 62-ма от нападателите на над 1170 жертви на новогодишните нападения в Кьолн

Разпознати 62-ма от нападателите на над 1170 жертви на новогодишните нападения в Кьолн

Недостатъчната численост и бездействието на полицията са провокирали извършителите на многобройните сексуални нападения над германки в Кьолн и други градове в новогодишната нощ. Това сочат данните от поверителен доклад на федералната полиция. Емигрантите са добили чувството за безнаказаност и това ги е подтикнало към демонстрираната агресия.

Те са действали на големи групи, което е притъпило опасенията от евентуално търсене на индивидуална отговорност.

Друг мотив, който ги е ръководел, е „липсата на перспектива”, обобщава докладът

На 42 страници се анализира поведението на мигрантите и предприетите действия от полицията, както и е направен опит да се достигне до причината, довела до събитията по площадите на Кьолн, Щутгарт, Франкфурт на Майн, Хамбург и Дюселдорф.

Като араби и северноафриканци са описани от свидетели нападателите

Катедрала Кьолн
Източник: Wikimedia

Идентифицирани са 62-ма души, между които сирийци, алжирци, мароканци, иракчани и тунизийци.

Има дори и заподозрени сърби. Служител на полицията сподели, че мнозинството са дошли с мигрантската вълна и са очаквали решение за убежище. Дори след краткия си престой в Германия повечето от тях вече са попаднали в регистрите на полицията.

Обикновено групи от по 9 и повече мъже са извършвали сексуалните нападения над жените предимно в центровете на градовете.

При един от случаите 100 души са участвали в престъплението

Има регистрирани инциденти на на гарата във Франкфурт, в квартала с увеселителни заведения в Хамбург, в старата част на Дюселдорф, на гаровия площад и около катедралата в Кьолн.

Схемата на действие е сходна – жените бивали обкръжавани от групата, след което започвали да ги опипват. В Хамбург жертвите били жени, облечени в поли, на които са сваляли бикините и бельото. Част от жертвите са изнасилени, други – ограбени, а възрастта им е от 18 до 24 години, предимно германки.

Подадените само в прокуратурата в Кьолн оплаквания са 1170 за 492 акта на сексуално насилие. В първия съдебен процес за сексуално посегателство през май 26-годишен алжирец бе изправен на съд. Той, заедно с група от 10 мъже, обградил в преддверието н агарата в Кьолн жена, гаврили се с нея и я обрали. 23-годишният му брат също е обвинен, той пък за кражбата на мобилния й телефон.

Няма информация нападенията да са били предварително планирани. Групите са се надъхвали взаимно да продължат с акциите си, водени от чувството на безнаказаност и успокоявани от анонимността на голямата тълпа, влиянието на алкохола и наркотиците.

Протести Кьолн
Източник: Wikipedia

Един от факторите за подобно поведение е феноменът „групово изнасилване”, популярен в Северна Африка и Азия. Той е характерен за страни с ниско икономическо развитие, където тлеят военни конфликти.

Дългосрочната липса на перспектива и очакването за получаване на убежище са друга причина, подтикнала мигрантите към подобни действия. Виждайки разликата в стандартите на живот, у тях са се събудили злобата и омразата, довели до агресията.

Не маловажен фактор е и некоординираната дейност на грманската полиция, която е довела до убеждението на извършителите, че ще избегнат наказанието. Според данни от следствието, повечето от виновниците не са привлечени под отговорност, а заподозрените не са уличени. Жертвите са дали неточни описания, качеството на записите от камерите не е добро, а срокът за съхранение на аудиозаписите – кратък.

Като извод от инцидентите, властите в Кьолн планират да увеличат броя на полицаите в новогодишната нощ и да създадат „защитена зона” около Кьолнската катедрала. Пиратки и ракети няма да се допускат. Между парка и гарата ще се поставят прожектори, които ще повишат качеството на записите от видеокамерите, а това ще е безценна помощ за полицията в установяването на нарушителите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …