Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / През 2018 ще гласуваме през интернет

През 2018 ще гласуваме през интернет

Приети са промени в Изборния кодекс, които включват експериментално електронно гласуване на изборите през 2018 година. То ще се провежда в предварително определени от ЦИК избирателни секции, подбрани посредством жребий. Техният брой ще бъде до 20. Всеки един пълнолетен гражданин ще бъде индивидуално писмено уведомен, че има възможността да даде своя глас.

Гласоподавателите, които изявят желание да проявят правото си на глас по електронен път, трябва да заявят своето участие в изборите на специално създаден, за тази цел, сайт.  В предвид, че гласуването ще бъде само тестово, неговите резултати няма да се зачитат, което предполага че всеки, който е подал своя глас през интернет може да го направи и по класическия начин, с хартиена бюлетина и плексигласова урна.

Електронно гласуванеДо изборите, след 2 години, Централната избирателна комисия трябва да направи три симулации на електронното гласуване с недействителни кандидати, партии и коалиции. Освен това Комисията трябва да създаде действащо звено, което съвместно с Министерски съвет да отговаря за техническото осигуряване и техническия контрол на гласуването по електронен път.

Според Михаил Миков, член на „БСП лява България“, с тази разпоредба се дава зелена светлина за манипулиране на вота, което е породено от тясната връзка на звеното, отговарящо за техническото осигуряване, и Министерски съвет. Различните гледни точки в Народното събрание, и този път не останаха скрити, след като председателя Цецка Цачева, даде положителна оценка на електронното гласуване и изрази, че е убедена че в бъдеще у нас ще се гласува дистанционно и то при гарантирана конфиденциалност на вота.

Ако този тип изразяване право на глас е успешно (тайната на вота да бъде запазена, осигурен граждански контрол върху избора и системата е сигурна), то през 2019 година, когато ще гласуваме за евродепутати, ще се проведе „истинско“ електронно гласуване. Парламентът прие и постановление, според което всички кметове на общини и областни управители трябва да извършват проверка по Закона за гражданската регистрация на всички адресни регистрации, извършени през последната година. Проверката трябва да се осъществи  6 месеца преди изборите за кмет и общински съветници, като тя трябва да приключи не по-късно от 3 месеца преди изборния ден. Освен това се прие и поредния номер в бюлетините за различните партии и коалиции да бъде един и същ на територията на цялата страна и за гласуване извън нея. Всяко от числата ще бъде избрано на случаен принцип от ЦИК, в присъствието на представители на политическите партии и коалиции, които ще участват на изборите. Жребият не бива да бъде по-късно от 31 дни преди изборния ден. Поради причината, че той ще бъде публичен, могат да присъстват регистрирани кандидати и представители от медиите. След избирането на всеки един номер, Централната избирателна комисия ще съобщи резултатите от жребия.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …