Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Докладът за КТБ има за цел уличаването на Цветан Василев

Докладът за КТБ има за цел уличаването на Цветан Василев

На личния си сайт, Цветан Василев, коментира че докладът на „Аликс Партнърс“ за КТБ има за цел да „замете следите на организираното“ престъпление и  да го обвини публично за фалита на банката. Василев, обвинява прокуратурата и Комисията за незаконно придобито имущество за подкуп даден на „Аликс Партърс“, с цел уличаването му в престъплението.  „Надявам се, че поне българският текст е автентичен превод на оригинала, за да могат моите адвокати да заведат в скоро време дело срещу „Аликс Партнърс“ за спорния подход и абсурдните твърдения, които изобилстват в него“, казва Василев, който в настоящия момент се намира в Сърбия и е обвиняем по делото, заведено за неговата екстрадиция. Паралелно с това, води и други два съдебни процеса в Страсбург срещу България, едното в качеството му на физическо лице, а другото на юридическо от името на фирмата акционер в КТБ.

БанкаБившият банкер добави, че Пеевски, Велчев и Сталийски са отговорни за ограбването на създадения от него бизнес. Както и че активите, с които КТБ е разполагала са били достатъчни за покриването на всички задължения фирмите, над 2 млрд. евро.

В началото на май 2016 година, докладът беше публично изнесен. Той се състои от 500 обобщени страници, в които става ясно че по-голяма част от кредитите, отпускани от банката са в полза на нейния собственик, Цветан Василев и неговите съдружници. Сделките, заради които са изтекли крупни суми, са предимно инвестиционни и търговски, и то такива които са в ущърб за КТБ. Според данни от доклада, кредитния портфейл на банката се състои само от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема. Максималната възстановима сума  се равнява на не повече от 800 млн. лева, твърдят одиторите.

По-рано тази година, финансовият министър Владислав Горанов каза: „Дали е оправдан разходът – общественият интерес го изисква и в този смисъл е оправдан“, по повод на цената, която трябва да заплатим за изготвянето на доклада от „Аликс Партнърс“ – 800 000 евро.

През лятото на 2014 година се установиха липси на стойност 3.5 млрд. лева от кредитния портфейл на КТБ. След това се наложи БНБ да запълни дупките след неизгодните кредите, които са отпуснати от Корпоративна търговска банка. Масовата психоза отново обзе българите. Назначените квестори от Българската народна банка започнаха спасителна акция за КТБ. Като първа стъпка от нея банката беше затворена, а гражданското напрежение нарасна. През есента клиентите на КТБ най-после започнаха да си получават изгубените пари. В акцията се намесиха и някогашните конкуренти на банката с отнет лиценз – Алианц Банк, Банка ДСК, ОББ, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк, СИБАНК, УниКредит Булбанк, Пощенска банка и ЦКБ. Това беше и съществения момент в личните драми на клиентите на банката, което доведе до затихване и на активното гражданско мнение.

Виж също

Източник: Wikipedia

3-годишно дете намери гибелта си в басейн край Балчик

Тригодишно детенце от Румъния се е удавило в плувен басейн недалеч от морето край Балчик. …