Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Правната комисия пусна ветото на Президента

Правната комисия пусна ветото на Президента

Ветото на президента Росен Плевнелиев върху Изборния кодекс мина в Правната комисия на народното събрание, което праща спорния текст от чл. 14 за преразглеждане в пленарната зала.

Аргументите на държавния глава засягат именно изборните права на българските граждани в чужбина.

От Патриотичния фронт реагираха остро на действията на президента,

Росен ПлевнелиевКвалифицираха ги като национално предателство и дори заплашиха с напускане на коалицията.

Бяха организирани и редица протести от българи в чужбина.

Очаква се ГЕРБ, Патриотичният фронт и Реформаторският блок да съгласуват позицията си и да излязат с общо становище по президентското вето. Така въпросът може да се превърне в своеобразен Рубикон за управляващото мнозинство.

На този етап решението на Плевнелиев означава само, че оспореният текст ще бъде върнат за повторно разглеждане в пленарната зала, където парламентът, вече в пълен състав, ще гласува.

Технологията на вота сочи, че ако обсъжданият член получи повече от 121 гласа, той ще бъде потвърден, което означава бламиране на ветото, поясни Данаил Кирилов от ГЕРБ, председател на комисията.

БСП и ДПС гласуваха против настоящия Изборен кодекс, от ГЕРБ и Реформаторския блок се въздържаха, а за бяха от Патриотичния фронт. Така с два гласа „за”, три „против” и седем „въздържал се” становището на Плевнелиев беше подкрепено.

Ветото на президента засяга текстовете, които регламентират, че изборни секции извън страната могат да се отварят само в дипломатическите служби на България – консулства и посолства в градовете с население над 1 млн. души в страни извън ЕС.

Тези промени бяха предложени от парламентарната група на Патриотичния фронт, а съпредседателят Валери Симеонов нарече част от българите, живеещи в чужбина, псевдосънародници. Това предизвика негодувание и протести в редица държави.

Омбудсманът на Република България, Мая Манолова, се опита да бъде посредник и организира срещи между представители на българите в чужбина, министър-председателя Бойко Борисов и Патриотичния фронт.

През изминалата седмица се проведоха спешни консултации в парламента между партньорите в коалицията, но без участието на АБВ. Това даде повод на хората на експрезидента Георги Първанов да заявят, че напускат управлението, а Ивайло Калфин, вицепремиер и социален министър, подаде оставка.

Цветан ЦветановЦветан Цветанов коментира, че ГЕРБ винаги е била в основата на единството във формиране на парламентарното мнозинство и подкрепата за правителството и увери, че спорният въпрос ще намери своето разрешение.

„Това се договорихме с колегите. Те в момента правят съответните разговори с техните парламентарни групи. Смятам, че трябва да бъдем коректни един към друг,както бяхме коректни до настоящия момент“, завърши оптимистично шефът на парламентарната група на управляващата партия.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …