Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Последствията от прием на лекарства с алкохол?

Последствията от прием на лекарства с алкохол?

Редно или не е да приемаме едновременно алкохол и лекарства?

„За“ или „против“ смесването на хапчета с пиене? Дали това не води до сериозни усложнения е настоящото състояние или пък обратното – спомага за по-бързото и качествено излекуване?

Редица учени са доказали, че докато човешкият организъм подлежи на медикаментозно лечение алкохолът променя действието на това лечение.

Чаши с алкохолЯсен пример може да бъде даде с антибиотика. Мнозина смятат, че употребата дори на малко количество концентрат по време на цикъла, през който се пия антибиотика е строго забранено. Реално погледната не е така. Истината е, че антибиотиците се приемат по схема и само когато тя бъде прекъсната това може да доведе до по-опасни последици. Това би било възможно единствено когато болният се напие до несвяст и пропусне часа са прием на медикамента.

Лекарите уверяват, че най-опасното лекарство, което абсолютно никога не трябва да се приема заедно с алкохол е парацетамолът. Всички знам, че той е едно от най-употребяваните лекарствени средства, притежаващо редица свойства, като се започне от обезболяване и сваляне на температурата, та чак до подсилване на огранизма. Не трябва да забравяме, че влиза в състава на много аналгетици.

Парацетамолът и алхололът съдържат един и същ фермент

Прекомерната употреба на двете субстанции води до натрупването на огромни количества метаболити (промеждутъчни вещества от разпада на парацетамола), които са много токсични за черния дроб. Прекаляването може да доведе до гибел на чернодробни клетки и остра чернодробна недостатъчност.

ХапчетаСтатистиките сочат, че предозирането с парацетамол в САЩ и Великобритания най-често предизвиква екстрено присаждане на черен дроб.
Не трябва да забравяме, че алкохолът не трябва да се съчетава с психотропни препарати.

Една от основните причини е , че и той, и те указват влияние на мозъка. Етиловият спирт засилва седативното действие на много препарати и на първо място – на невролептиците, опиатите и сънотворните.

Ако желаете да запазите своето добро здравословно състояние избягвайте приема на:

Антидепресанти – основното им предназначение е за лечение на депресия. При съчетание с алкохол той засилва успокояващо действие. Консумацията на вино и т.нар. инхибитори МАО – ниаламид, ипрониазид предизвиква пулсиращо главоболие, сърцебиене, треперене на тялото, силно изпотяване, повишаване на кръвното налягане. Положителната страна на нещата е, че последната група препарати се използват все по-рядко.

Антихистамини – приемат се при алергии. Тези препарати предизвикват сънливост. Етиловият спирт може да засили тяхното успокояващо действие.

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …