Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Газ от Азербайджан ще ни направи независими от Русия

Газ от Азербайджан ще ни направи независими от Русия

Цената на природния газ в страната сега е по-ниска от спотовите цени в газовите хъбове VTP Baumgarten в Австрия, NBP във Великобритания и Zeebrugge в Холандия и е близка до тарифите, на които „Газпром” доставя в Германия.

Трябва ли да сменяме газовия доставчик в такъв момент, въпреки че има индикации постепенно да намерим заместник на „Газпром”?

От началото на 2010 г. само за две години и половина страната ни е получавала суровината от Русия по-евтино спрямо международните цени. Така се случва, когато няма алтернатива, а какъв би бил ефектът, ако котировките на петрола, към който са привързани контрактите на „Газпром”, отново тръгнат нагоре?

България да влезе в проект за изграждането на терминал за втечнен газ, който да й осигури независимост, е идея, в която има логика.

ГазопроводМинистърът на енергетиката Теменужка Петкова и гръцкият й колега Панос Скурлетис са обсъдили намерението на България да се включи в изграждането на нов LNG терминал край Александруполис. Така България може да получи достъп до нови газови доставчици от Азербайджан и търговци на втечнен газ, които изцяло да заместят руския газ.

Идеята се зароди в резултат от трудностите по изграждането на българско-гръцкия интерконектор. Проектътсе сблъска с една голяма пречка – липсата на суровина, която да го запълни. По време на пазарните тестове за изграждането му се получиха заявки само от „Булгаргаз” и гръцката DEPA за използване на едва една трета от планирания му капацитет, а при толкова малък интерес цената на преноса по него го правеше нерентабилен.

Европейската комисия и САЩ, които виждат в проекта възможност България да се откъсне от енергийната си зависимост от Русия, оказват натиск той да се реализира. Проектът е бил основна тема за разговор при посещението на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд тази година. България да се ангажира с дългосрочни ангажименти за доставка на втечнен газ, така че капацитетът на тръбата да бъде запълнен, е настоявал Вашингтон. Така ще е оправдано изграждането на нов терминал за втечнен газ в Гърция, от който суровината да бъде доставяна към българско-гръцката връзка.

Потребителите да се ангажират с дългосрочни договори е желан вариант от доставчиците, които по този начин могат да предвидят бъдещите си парични потоци, а банките да отпуснат финансиране за скъпата преносна инфраструктура.

Американската енергийна фирма Cheniere Marketing International LLP, която е един от възможните доставчици на втечнен газ, очаква подобно развитие на пазара у нас. Следим прогреса при проектите за нови регазификационни инсталации в Южна Европа и ги дискутираме със съответните заинтересовани лица”, коментират положението от отдела им за връзки с обществеността. В момента обаче цената, на която България би получавал газ от Cheniere през съществуващия гръцки терминал за втечнен газ „Ревитуса”, би била с около 60% по-висока от тази на „Газпром” и енергийният екип на българското правителство решава, че такъв дългосрочен договор е неизгоден. Подобно обвързване би повторило положението с двете „американски” централи „AES Гълъбово” и „Контур Глобал Марица-изток 3”, от които електроенергията се изкупува на много над пазарната цена.

Бургас - АлександруполисБългария да инвестира в терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, е алтернативата. По идея на бившия енергиен министър Делян Добрев започна да се обсъжда как България директно да инвестира в терминал за втечнен газ в Гърция. Планът напредва бързо, защото след повторния пазарен тест заявките за използване на българско-гръцкия интерконектор надвишиха планирания му капацитет.

Компаниите Gastrade SA и Noble Energy ще са партньори в проекта за изграждането на терминал край Александруполис, към който интерес са заявили и от гръцката DEPA и американската Cheniere. Капацитетът е от 5.3-5.6 млрд. куб.м газ. Възможността терминалът да захранва газопровода вдъхва в него надежда.

Предвижда се цена на проекта около 400 млн. евро, но тя може да падне значително, защото той е приоритетен енергиен проект на Европейската комисия и може да получи до 50% от необходимите за изграждането му средства като грант. Между 12 и 40 млн. ще излезе дяловото участие на Българския енергиен холдинг, за да придобие 20% от проекта, като разликата идва от това дали за останалата сума ще се търси външно финансиране, или ще се покрие от бъдещите акционери.

Така се избягва зъдължението от дългосрочен договор и „Булгаргаз” и другите потребители ще могат да купуват втечнен газ на пазарни цени, когато им е изгодно. Присъствието ни на международния пазар би ограничило ценообразуването на „Газпром”, макар опитът да сочи, че такъв пазар не е много активен, ако се има предвид съществуващия терминал в Ревитуса.

Все пак този механизъм за влияние върху руския газов гигант не е за пренебрегване, а и фиксираните му оперативни разходи едва ли ще са много високи – няколко милиона евро годишно, които ще са ангажимент на Българския енергиен холдинг. Средствата със сигурност ще компенсират парите, които България даваше за скъпия газ през 2011–2015 г.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …