Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Поскъпва ли двойно токът?

Поскъпва ли двойно токът?

Енергийните експерти смятат, че настоящата цена на това „не е на ниво“ и трябва да скочи поне двойно

Коментарите говорят…

Енергийния експерт Богомил Манчев излезе с коментар по въпроса и ясно заяви, че цените на тока в момента са прекалено ниски и спомагат за тоталното унищожение на държавата.

„Докато не я управляват на ръчно – токът да не се вдига, понеже идват избори – ама сега са президентските, после са парламентарни, избират се кметове и всеки път токът ни е виновен”, посочи той.

Цената на тока не е никаква пазарна цена, категоричен е Манчев. Той посочи, че спрямо стандарта на българския живот – токът трябва сериозно да поскъпне. Относно държавата той коментира, че тя е в състояние напълно да покрие нуждите на енергийно бедните.

Той наблегна на това, че: „Ако искаме енергетиката да работи нормално и да се самоиздържа, трябва да се премахне политическия риск“.

Малко сметки

ДалекопроводИзглежда Манчев е направил елементарни изчисления, според които електроенергията, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй” ще удари тавана на поскъпването с до 8%. Разбира се конкретни причини има, а те са пряко свързани с разходите по удължаването на живота на Пети и Шести блок.

За успокоени на всички, експертът поясни, че това увеличение на цената на тока няма пряко да рефлектира върху крайната цена на енергията за потребителя. А напротив – с реновирането на блоковете, държавата ще бъде облагодетелствана за години напред. Мощностите, които ще бъдат осигурени също не са малко – 2 хил. мегавата.

На нескромната сума от 350 млн. евро ще възлизат абсолютно всички дейности по  удължаване работата на двата 1000-мегаватови реактора на АЕЦ-Козлодуй.

Инвестициите съответно трябва да бъдат върнати, а това ще стане от намаляване на печалбата на АЕЦ-а до 70-80 милиона годишно.

Накрая, но не на последно място Манчев подчерта, че електроенергийната система притежава фонд „Сигурност” и никак няма да е зле, дори трябва пари да влизат и там.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …