Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Полша иска от НАТО нови бази, за да сплашва Русия

Полша иска от НАТО нови бази, за да сплашва Русия

Срещата на върха през юли във Варшава вероятно ще се превърне във най-важната за Североатлантическия алианс след Студената война.

Ще бъде обсъдена новата стратегия на НАТО в Източна Европа

Полша и прибалтийските страни искат нови бази на територията си, за да респектират Русия, но „старите” членове предлагат друг подход, а интересите на САЩ не са свързани с Европа.

След като в Румъния бе открита база от натовската противаракетна отбрана, предстои такава да се открие и в Полша. Обсъжда се възможността за разполагане по един международен батальон в прибалтийските републики Лтва, Латвия и Естония, както и в Полша. Решение за числеността им и къде ще бъдат дислоцирани ще се вземе на срещата във Варшава на 8–9 юли.

НАТО войскиСъбитията в Украйна и нарастващото влияние на „Ислямска държава”  биха тревога и накараха Европа отново да се замисли за въпросите на отбраната и сигурността. Парадоксално, но членовете на НАТО би трябвало да благодарят на Русия, която с агресивната си външна политика ги накара да „се събудят”. Иначе и досега, вероятно, щяха да тънат в заблудата на „вечната сигурност”, която доведе до значителни съкращения  на военните бюджети и армиите и до вредящите на икономиката ограничения във Военнопромишления комплекс.

Възродиха се разговорите да нова студена война между Русия и САЩ

На желанието на Полша за нови бази от Западна Европа откликват вяло и предпочитат подхода на честа ротация на сили на алианса и мащабни военни учения.

САЩ от своя страна също нямат намерение да строят голяма военна база, сравнима с вече съществуващите в Европа.

Руската армия опроверга становището, че оперативната й готовност е занижена. Действията в Украйна и Сирия показват решителния й скок напред. Представите за остарелите и тромави руски въоръжени сили бяха разбити. Основна е заслугата в това отношение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, който въведе „внезапни проверки на боеготовността”, както е армейският термин.

Събрание НАТОПредседателят на Военния комитет на НАТО, чешкият генерал Петер Павел, препоръчва НАТО просто да се научи да провежда мащабни военни действия. Международната обстановка в днешно време трябва да принуди алианса да реагира адекватно, а не да се оплаква, че съперникът е почнал да играе не по правилата. Генерал Павел също се обяви против нови военни бази, които при евентуални военни действия биха били първа стратегическа цел. Силите на НАТО трябва да се прехвърлят в Централна и Изночна Европа, но не „постоянно”, както бе терминът досега, а „настойчиво”, което означава да бъдат премествани от база в база, да бъдат провеждани мащабни учения и да се поддържа висока бойната им готовност.

Америка се дистанцира от тези процеси и преследва свои стратегически цели, които в даден момент могат да съвпаднат с тези на Европа, но могат и да се различават. Засега само е ясно, че американците не планират постоянно разполагане в Централна и Източна Европа на голям по численост контингент. Системата от бази е създадена така, че да бъдат провеждани операции в Африка и Близкия Изток. Елемент от тази система е и базата в Румъния, която има за цел да предпазва от ирански ракети.

Поляците, въпреки огромното си желание за нови бази, вероятно разбират, че краят на ЕС наближава. Спокойните времена вече са в историята и този, който търси помощ от съюзниците, ще трябва да покаже с конкретни действия, че я заслужава и сам да се погрижи за собствената си отбрана.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …