Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Никой не обжалва бетонирането на къмпинг „Юг”

Никой не обжалва бетонирането на къмпинг „Юг”

Излетият миналото лято на къмпинг „Юг” бетон, който трябваше да бъде премахнат, остава, реши Бургаският административен съд, с което отменя заповедта за събарянето от юли миналата година. Решението е окончателно, макар да е на първа инстанция, понеже никой не го е обжалвал в законовия срок.

Кметът на Царево Георги Лапчев нареди прекратяване на започналото строителство и премахване на изграденото до този момент, заради избухването на скандал около заплануваното вилно селище до къмпинга.

Наемателят на плажа „ИФ Фаворит” започва дейността чрез дъщерната си фирма „Лазурно море” АД, която е собственик на терена зад плажа и на хотел „Морско конче” до строежа.

През април 2015 г. започва изграждането на вилно селище върху 1173 кв. м.

Получени са разрешителни и над басейна на хотела са отлети основите на две къщи

Подаден е сигнал срещу започнатия строеж и е инициирана проверка от работна група, съставена от експерти на БАН, регионалното министерство и екоминистерството. Констатацията на специалистите е, че в част от поземления имот са налични пясъчни сиви дюни, и строежът е незаконен по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 6 от Закона за устройство на териториите, защото се извършва в територии с режим на особена защита. Кадастралната карта на плажа е изменена, кметът на Царево издава заповед за премахване, защото, като имот от пета категория, е в правомощията на общината, а не на ДНСК.

ЦаревоИнвеститорът обжалва както изменението на кадастралната карта, така и заповедта на кмета, защото цитира решение на експерти по геоморфология, че там няма как да има пясъчни образувания и коменитра, че проверката на комисията е имала за цел „да открие някоя и друга дюна”.

Твърденията на инвеститора са защитени на съдебното дело, когато са назначени две експертизи. Едната е изготвена от геолог, специалист по инженерна геология, морфодинамика и литодинамика на морската брегова зона от Института по океанология на БАН.

Заключението му е, че от гледна точка на морфологията пясъчните образувания не са сиви дюни, тъй като пясъкът е чист и е покрит с хумусен слой, който е изцяло затревен. Становището се приема без възражение от страните по делото.

След това съдът не зачита експертното мнение на ботаниците от БАН от април 2015, че под строежа има дюни с характерната растителност, а формулира, че това са дюнни местообитания, защото дефиницията за дюни се базира на начина им на образуване, а не на растителността върху тях.

Строителните книжа на вилното селище отговарят на одобрените от институциите инвестиционни проекти, сочи пък съдебно-техническата експертиза, изготвена от архитект. Така Бургаският административен съд решава казуса в полза на инвеститора, отменя заповедта на кмета на Царево за премахване на бетона и осъжда общината да заплати съдебни разноски в размер на 3097 лв.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …