Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / „Плаващи пристани” е новата инсталация на Христо Явашев

„Плаващи пристани” е новата инсталация на Христо Явашев

Над половин милион души ще могат да ходят по вода, след като световноизвестният скулптор, българинът Христо Явашев-Кристо довърши най-новата си инсталация „Плаващи пристани”. Тя представлява 3-километров път в италианското езеро Изео.

Творецът и екипът му са монтирали 220 млн. плаващи полиетиленови кубове, с чиято помощ ще бъде направено трасе, което да свърже сушата с два малки острова в езерото. Посетителите ще могат да се разхождат по 70 хил. кв. м. платформа, адаптирана по специален начин към вълните и движението на водата в езерото, така че да се създаде впечатлението и усещането за „ходене по вода”.

Авторът анонсира пред 2000 жители на о-в монте Изоло, че от 18 юни до 3 юли ще могат да ходят по вода. До острова в езерото обикновено се достига само с воден транспорт.

Очаква се инсталацията да привлече над половин милион туристи, което не е много, предвид известността на Кристо, но това се обяснява с разположението на езерото, което е в северната, труднодостъпна част на Италия, която и без това не е много атрактивна за туристите. Други арт-инсталации на Явашев и починалата му съпруга Жан-Клод привличат почитателите на съвременното изкуство като магнит.

Опакованият през 1995 г. Райхстаг е посетен от над 5 млн. туристи.

Инсталацията „Портите” в Ню Йорк привлича над 2 млн. посетители десет години по-късно. Очаква се постепенно интересът и към последното творение на скулптора да се засили. Самият той коментира с чувство за хумор творчеството си:

„Това, което правя, е напълно излишно. Няма причина то да съществува. Светът може да съществува без тази инсталация. Тя няма да накара никого да се почувства специален, нито ще излекува някого, тя е нищо. Тя е направена от хората, а само хората могат да създават изкуство”.

Христо ЯвашевТрикилометровият мост е почти изграден, остават само довършителните работи. Предстои да бъда положена жълта настилка от плат, която ще променя цвета си спрямо осветлението и влажността на въздуха. Специална машина ще го зашие, като създаде естествени гънки. Явашев предупреждава туристите да ходят внимателно по трасето и оприличава начина на придвижване като „разходка по гърба на кит”.

От 18 юли „Плаващите пристани” ще бъдат достъпни за посетителите, а доброволци ще се грижат за безопасността. Стойността на проекта е 15 млн. евро, а входът към атракцията ще е свободен.

Всички проекти на известния българин са осъществени без спонсорство и финансова подкрепа от някого.

Идеята му е предизвикателство към инженерите, а не толкова произведение на изкуството.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …