Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Пиронкова изпусна Стоусър и приключи в Париж

Пиронкова изпусна Стоусър и приключи в Париж

Великолепното представяне на най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова приключи. Цвети само може да съжалява, че пропусна да направи още една крачка напред в и без това рекордното си представяне във френската столица.

В крайна сметка тя отстъпи с 4–6 и 6–7(6) на австралийката Саманта Стоусър, но развоят на мача можеше да е съвсем друг.

Той започна равностойно и двете взеха първите си подавания, когато в третия гейм пред Пиронкова се откри възможност за пробив в подаването на Стоусър, която успя да се защити, но при следващия шанс Цвети успя и поведе с 21. Както често се случва в мачовете при дамите, веднага се стигна до рибрейк и ново равенство при 2–2. В следващия гейм резултатът беше 15–40 в подаването на австралийката, тя отново изравни до 40–40, но дръзновена игра на нашето момиче я изведе до нов пробив и 32. Пиронкова затвърди за 4–2 и тук дойде ключовият момент на сета.

Цветана ПиронковаВ следващото подаване на Стоусър тя допусна изоставане от 0–40, но успя да се събере и обърна развоя на гейма и намали резултата на 3–4, с което започна и обратът в сета. Цвети направи двойна грешка, стигна се до 30–30 в подаването й, Стоусър усети разколебаването и успя да върне пробива за 4–4. Последва убедителен гейм на нула и 5–4 за австралийката. Цветана като че ли започна да губи увереност в себе си, не успя да окаже достатъчна съпротива в гейма, в който подаваше, беше пробита, а това й костваше и първия сет – 46.

Вторият сет започна по същия сценарий. Българката се възползва от колебание в играта на Стоусър, поведе с 40–0 в подаването й, не успя от първия път, но все пак проби и поведе с 2–1 . Последваха разменени геймове и 3-2, когато пък Цвети игра непредпазливо и загуби подаването си за 3–3. Австралийката си взе гейма под първите капки дъжд, а Цвети успя да изравни при 4–4. Стоусър поведе с 5–4, но Пиронкова контрира с гейм на нула и ново равенство. Последваха нови разменени подавания и се стигна до тайбрек. Бе известно, че Саманта има психологически проблеми в дългите геймове, като при последната победа на Цвети над нея й бе взела тайбрек на нула. Развоят на днешния напомни в началото на онази среща и след двойна грешка, последвала от непредизвикана, Стоусър се оказа с изоставане от 1–5. И тук настъпи нов обрат. Пиронкова сякаш не повярва, че ще успее да завърши сета в своя полза. Макар да стигна до сетбол при 6–4, не можа да вземе друго разиграване и загуби тайбрека с 68, а с това и мача.

Въпреки загубата

Цвети може да е само доволна от представянето си, защото не бе достигала до този етап на турнира в Париж, на нас донесе приятни емоции, а 300 точки, които добави към актива си, я изкачват от 102-о до 70-о място в ранглистата на женската тенис асоциация и я доближават до класиране за Олимпиадата в Рио.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …