Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Азия и Австралия / Барак Обама се срещна с оцелели от ядреното нападение през 1945 по време на посещението си в Хирошима

Барак Обама се срещна с оцелели от ядреното нападение през 1945 по време на посещението си в Хирошима

Барак Обама се превърна в първия действащ президент на Щатите, който посети Хирошима след ядрената атака по време на Втората световна война.

Американският президент каза, че спомена за 6 август 1945 никога не трябва да избледнява, макар че той не може да се извини за американската атака – първата ядрена бомбардировка в света. По време на разговора си с двама от оцелелите, Обама призова света да се стремят към свят, без ядрени оръжия.

Най-малко 140 000 души са загинали в Хирошима и още 74 000 при второто нападение в Нагазаки, осъществило се три дни по-късно.

Барак Обама първо посети Мемориалния музей на мира в Хирошима, а след това в Мемориалния парк на мира, където бе придружен от министър председателя Шинцо Ейб, където пред вечния огън поднесоха венци.

В речта си Първият в САЩ каза: „Смъртта дойде от небето и светът бе променен, човечеството бе обладано от идеята да се самоунищожи.“.

Барак ОбамаСлед официалната си реч, Обама се срещна с двама оцелели след въздушното нападение – 79-годишният Шиджеаки Мори и Сюнао Тцубои на 91 години. „Президентът жестикулираше, сякаш щеше да ме прегърне, е ние се прегърнахме“, каза Мори. Президентът Обама, прегръщащ оцелял от ядрената атака е картина, която ще отеква дълго сред японското общество. Според анкетно проучване, болшинството от хората, приветстват визитата и повечето, изглежда, че не се интересуват от липсата на извинение. Символизмът е достатъчен. Управляващият на единствената страна, която някога е използвала атомно оръжие, поднася венец в града, превърнал се в паметник на опасността на ядрената епоха. Разбира се други биха се изказали, че докато речта му бе възвишено идеалистична, той напомни че управлява един от най-големите ядрени арсенали в света, за чиято модернизация одобри милиарди долари.

В САЩ много от хората вярват, че използването на ядрена бомба, на цената на опропастяването на хиляди човешки животи, е било правилно, защото по този начин Япония е била принудена да се предаде, което е довело и до края на войната. Според дъщерята на един от оцелелите „болката се предава през поколения“. В изявление през Асошиейтид Прес, 58-годишната Хан Джонг каза: „Това е всичко, което исках президентът Обама, да знае. Искам той да разбере нашето страдание.“.  Сеики Сато, чийто баща осиротял след бомбата, каза през „Ню Йорк Тайм“: „Ние японците правихме ужасни, ужасни неща в цяла Азия. Това е вярно. И ние японците трябва да кажем, че съжаляваме, защото сме толкова засрамени, и не трябва да се извиняваме искрено на всички азиатски страни. Но пускането на атомна бомба е чисто зло.“.

Виж също

Китай смог

Повече от половината китайци са изложени на рискова концентрация от фини прахови частици

Международната агенция по енергетика изнася данни от ново проучване, според които замърсяването на въздуха е …