Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Гръмотевичните бури, бушуващи в Западна Европа вземат жертви

Гръмотевичните бури, бушуващи в Западна Европа вземат жертви

В северозападния парк Монсо в Париж, пострадаха 11 души от мълния. По данни от френското вътрешно министерство сред ранените са и 8 деца на възраст между 7 и 14 години.

Ерик Мулен, говорител на пожарната служба каза, че от всички пострадали, шестима са в тежко състояние – четири от децата и двама възрастни, четирима с опасност за живота.

По време на разразилата се буря, жертвите се скрили под  дърво в парка, което в следствие било ударено от мълния. За щастие наблизо се намирал пожарникар, който не бил на служба същия ден. Той оказал първа помощ на пострадалите и се обадил за екип за спешна медицинска помощ.

МълнияВ изявлението си Мулен казва за пожарникаря – герой:  „Той е видял кои са най-тежко пострадали, направил е бърз подбор на жертвите, оказал е първа помощ и се е свързал със спасителните служби. Без него положението е щяло да бъде много по-лошо“.

В последните дни из цяла Франция бушуват бури, които са в някои от случаите са придружени с градушка. В близост до границата с Швейцария са регистрирани над  1 500 мълнии за една вечер. 40-годишен мъж загина при удар от мълния, слизайки по склона на връх Бабя Гула; трупът на мъж на 61 години бе извадено от река в близост до Шчирк; на връх Соколица, намиращ се до границата със Словакия още трима души пострадаха от мълнии. В планините в Южна Полша мълниеносните бури също вземат жертви, регистрирани са два смъртни случая и още трима души, които са пострадали.

В Германия в западния град Хопстедтен, по време на детски футболен мач, гръмотевица се разби на игрището. Пострадалите са общо 35 души, от които 3 са със сериозни наранявания. Съдията е пострадал от директен удар, който го е изпратил по спешност в болница. За състоянието му не са предоставени данни.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …