Валутни курсове за 08.09.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Транспорт / Няма кадри в транспорта

Няма кадри в транспорта

Липсата на шофьори е основният проблем в товарния транспорт, са на мнение 84% от превозвачите. 5000 души се търсят за професията при регистрирани над 65 000 камиона.

Транспортният бранш у нас може да отбележи до 30% ръст в следващите няколко години, ако се върне безплатното обучение за водачи на моторни превозни средства от категория C в професионалните средни училища, дават рецептата от Съюза на международните превозвачи.

Средната възраст на професионалните водачи е много висока, около 50 години, а младите хора, които проявяват интерес към професията, са малко, въпреки че средната заплата в бранша е 3000 лева, а работата – гарантирана.

Цената на категория B, категория C и категория CE, необходими за започване на работа, е около 2400 лв. Изисква се задължителен стаж от една година между последните два курса.
ТролейбусОбучението за карта за квалификация на водача е между 400 и 800 лв, самата карта струва 80 лв, като допълнително изискване е издаването на дигитална карта (за тахограф), психотест, вдигащи крайния разход ст още близо 200 лв. Младите хора считат професията за  безперспективна.

Комуникацията между бизнеса и бюрата по труда е „нула“ и не е фактор за справяне с проблема.

Превозвачите посочват решението и то е да се въведе безплатно обучение за категория C и С+Е в професионалното средно образование. Така младежите ще могат директно да започнат да работят и да трупат трудов стаж. Това ще измъкне целия бранш от кризата. Дава се пример с Унгария, където министърът на транспорта успя да наложи връщане на този курс в училищата.

Самите транспортни фирми обучават кадрите си в боравене със сложните транспортни документи – също необходимо условие при практикуване на професията.

ТролейбусСъюзът на международните превозвачи включва над 150 фирми, повече от една трета от легално съществуващите. Организацията смята, че повечето транспортни фирми в България не членуват никъде, тъй като не варват на никого или в евентуална промяна. Въпреки това от организацията настояват за прозрачност  и легализиране в бранша.

Назряващ проблем по българо-турската граница

Превозвачите на пропуснаха да обърнат ни вмание на ситуацията по българо-турската ганица, която очакват много скоро да ескалира. Таксите за българските превозвачи са твърде големи и трябва да има решение в най-скоро време. От съюза призоваха държавата да изгради лостове, с които да защитава превозвачите. Освен това, те настояват техни представители да присъстват на двустранните срещи с турските превозвачи.

От бранша поискаха също държавата да наложи по-силен контрол при лицензирането на международните транспортни фирми на територията на България. Според тях положението у нас в момента не отговаря на европейските изисквания.

Виж също

Автобус - интериор

За няма и месец, от глоби в столична община са влезли над 300 хил. лева

Броят на нередовните пътници в градския транспорт се увеличава Непосредствено след като Столично община постанови …