Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Няма драма с липса на кадри в туризма

Няма драма с липса на кадри в туризма

Елена Косева, изпълнителен директор на концесионера на курорта „Св. Св. Константин и Елена“, обяви, че комплексът е в готовност за началото на новия туристически сезон, който се очаква да е силен. Традиционни потребители от Западна Европа потвърждават резервациите. Чехия, Полша и други източноевропейски страни засилват интереса си. Ливан, Иран и Израел са редовни посетители на нашите курорти. Спорни са очакванията единствено към руските пазари.

Нестабилни дестинации като Турция и Гърция ще насочат българските туристи към потребяване на родната услуга.

Златни ПясъциСтремежът е да бъдат избегнати дублираните резервации – един често срещан проблем, който смущава спокойното летуване. Въпреки задълбочаващия се през последните години кадрови недостиг, продиктуван от миграционните процеси, не се очакват сътресения в това отношение, независимо че родният бизнес не може да осигури сходно с европейското заплащане на работната ръка.

Браншът може да реагира, като осигури платени стажове, а по този начин ще бъде реализирана по-голяма практика за средното и висшето образование. Ще бъдат оптимизирани някои норми в трудовото законодателство, свързани с междуседмичната и междумесечната почивка.

Жители от Македония, Украйна, Молдова и Беларус ще могат да работят при облекчен разрешителен режим.

Капацитетът на курорта е 6000 легла и те могат да бъдат използвани целогодишно заради природните дадености и целебната сила на минералните басейни в региона.

Заради влязлата от 15 май забрана за строителство, започнатите жилищни сгради ще бъдат завършени след приключването на сезона.

Св. св. Константин и ЕленаНяма щети по плажната ивица и парковите пространства след пороя, който се изсипа над курорта в началото на седмицата.

Официалното откриване на летния туристически сезон традиционно ще се случи на 21 май, което съвпада и с празника на курортния комплекс. Света литургия и литийно шествие с чудотворната икона на Светите Равноапостоли, което ще води Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, ще открие тържествата.

Програмата предвижда и празничен концерт. Помислено е и за най-малките посетители – на 22 май ще има детски празник, в който музикални и танцови състави от малчугани ще покажат умение, а малките художници ще бъдат зарадвани с рисунки на асфалт и награди.

Виж също

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за …