Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Парламентът гласува – Зорница Русинова е новият социален министър

Парламентът гласува – Зорница Русинова е новият социален министър

Зорница РусиноваСъс 135 гласа „за”, 68 „против” и 8 „въздържал се” народното събрание избра Зорница Русинова за министър на труда и социалната политика.

Веднага след встъпването си в длъжност новият министър обобщи положението в сферата, която поема от Ивайло Калфин: „Има повишаване на доходите и резултатите са ясни и видни с намаляване на безработицата и увеличаване на заетостта.”

 Тя отчете положителната тенденция, като добави, че през последното тримесечие дори има повишаване на заетостта с малко над един пункт, увеличаване на средната работна заплата, няма нито един замразен доход в сферата на социалните плащания .

След като напусна министерския пост миналата седмица, днес Ивайло Калфин внесе в деловодството на Народното събрание оставката си и като народен представител от парламентарната група на АБВ.

По закон той има право да се върне на депутатската банка, но няма да се възползва от него. Депутатите гласуваха за напускането му на постовете вицепремиер и министър на труда и социалната политика, след като се разбра, че парламентарната група на АБВ снема доверието си от кабинета Борисов.

По време на дебатите преди гласуванията Калфин отправи остра реплика към депутатите вляво:

„Виждам, че продължаваме да пречим на някои хора за монопол в лявото пространство, но така ще бъде”.

Зорница РусиноваТой отчете и дейността си като социален министър с думите: „За 2015 г. България е страната в Европейския съюз, в която най-бързо растат доходите от труд и намалява безработицата. Очевидно всички ние с подкрепата на парламента сме постигнали резултати. Направихме важни промени в социалното законодателство, сигурно не са безспорни, но за мен социалната политика не бива да замества доходите от труд”. Калфин коментира и други сфери от ресора, като заяви, че грижата на държавата трябва да е насочена към здравеопазването, а ако се отмени пенсионната реформа, трябва да се обясни защо това се прави.

„Моля ви, гласувайте моята оставка и подкрепете г-жа Русинова”, завърши той, след като благодари на всички парламентарни групи за съвместната работа и пожела на наследничката си повече диалог,  „защото чудеса не стават за един ден”.

Вече в кулоарите бившият министър говори за бъдещето си и каза, че ще е по-полезен извън парламента, но с малко по-свободна воля си остава ангажиран с правенето на партийни политики.

Тъй като досега Зорница Русинова беше заместник министър, който отговаря за европейските програми в социалното министерство, от БСП не видяха възможност да я подкрепят. Драгомир Стойнев от БСП заяви от трибуната на парламента, че рано или късно несправедливостта ще баде поправена, защото не е тайна, че в България има възможно най-тежките условия за пенсиониране и трябва да се работи в посока на подобряване на това положение.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …