Валутни курсове за 07.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Кръгла нула на отворените въпроси са 15% от зрелостниците

Кръгла нула на отворените въпроси са 15% от зрелостниците

Рекорден процент двойки на матурата по български език и литература от началото на провеждането й през 2008 г. е постигнат от зрелостниците сега. Мнението на преподавателите е, че слабите оценки са толкова много заради строгите мерки за сигурност против преписване.

4189 имат двойки по български език, което е 8,73% и е рекордно постижение, а 4549 изобщо не са се явили. С нула точки на отворените въпроси, които изискват кратък отговор, могат да се „похвалят” 15% от участниците.

Строгите мерки изплашиха учениците, затова толкова много от тях не се явиха.

52575 бяха общо заявките, но на изпит отидоха 48000 зрелостници

Близо 53000 бяха молбите и за втора задължителна матура по предмет по избор, но в залите се явиха малко под 48500.

Мерките срещу преписване бяха съобщени предварително – родители присъстваха на изпитния процес, с камери бяха оборудвани всички зали и помещенията, където се размножаваха изпитните материали. На три равнища бе контролът онлайн – в училищата, в регионалните инспекторати и в МОН. Всеки зрелостник имаше определено място, обозначено с етикет. Персонално се раздаваха черни химикали. Тоалетните бяха проверени и запечатани преди изпита.

Меглена КуневаВ 39 училища от областите Бургас, Варна, Пазарджик, София-град, София-регион и Стара Загора бяха извършени проверки.

Всички тези мерки са се отразили добре, защото по време на двата зрелостни изпита са анулирани само 90 работи, се похвалиха от министерството на образованието. Според министър Меглена Кунева резултатите и оценките показват, че този път матурите са опазени.

Отговорите от тестовете не са изтекли по нерегламентирани канали и не е било възможно използването на любимите специални устройства за преписване. Друг е въпросът за високия процент слаби оценки, които показват незадоволителната подготовка на зрелостниците. Кунева отправи предупреждение и към бъдещите зрелостници, че преписване няма да бъде допуснато, защото е поела такъв ангажимент към обществото.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …