Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Невероятното действие на куркумата

Невероятното действие на куркумата

Куркумата  е една от най-разпространените подправка в източната кухня. Представлява корен, наподобяващ джинджифиловия, който след стриване на прах се употребява.

Всеизвестно е, че куркумата притежава жълт до оранжев цвят, затова първоначално в Индия се е използвала основно за оцветяване на тъкани в наситени оранжеви и жълти тонове.

Активната съставка, която съдържа куркумата се нарича куркумин, който е известен с изключителните си противовъзпалителните качества.

КуркумаИзвестна не само със своя вкус и оцветяващо действие, жълто-оранжевата подправка притежава по-широка употреба. Тя е изключително полезно лечебно средство.

Куркумата може да се приема в прахообразна форма или на хапчета, също и да се употребява в ястия като яйца и ориз.

Въпреки благоприятното въздействие, което оказва подправката, не трябва да се прекалява, при наличието на камъни в жлъчката или обструкция на жлъчните каналчета.

В случай на бременност отново трябва да бъдете предпазливи, защото прекомерната употреба в такова състояние води до стимулиране функцията на матката.

Респективно, редовната употреба лечебното средство е тясно свързано с излекуването от различни видове рак, различни инфекциозни заболявания, дори и алцхаймер.

Освен в Индия, куркумата е една от „тайните“ съставки в редица терапевтичните практики на множество азиатските лечители.

Една от най-известните рецепти, съдържаща куркумин е така наречената Златна смес. Тази субстанция действа на организма противовъзпалително и антиканцерогенно.
Съставките на Златната смес са куркума, мед, лимон и черен пипер, като рецептата е следната:
На една супена лъжица куркума се добавя 100 г чист пчелен мед, две лъжици ябълков оцет, много малко черен пипер и около една чаена лъжичка настъргана лимонова кора. Обикновено съставките могат да се смесят без да се спазва определен ред, но е препоръчително да се започне от смесването на оцета и куркумата, до получаване на хомогенна смес.
Съхранението на сместа е лесно. Лекът се съхранява задължително в стъклен буркан с капак, а той на свой ред се оставя в хладилник.

Малко по-специфичен е приемът на пастата.

Тези, от вас, които желаят да усетят антиканцерогенния ефект е хубаво да вземат всяка сутрин по една супена лъжица Златна смес. Приетото количество не се гълта, държи се в устата, докато напълно се разтопи, и се поглъща по малко по малко до пълното поглъщане на дозата.

Преработена куркумаСместа се използва и при настинка, като от същата смес се взема по половин чаена лъжичка на всеки час през първия и втория ден от болестта, после същата доза – два дни през два часа, накрая три пъти дневно по половин лъжичка, докато болестните симптоми изчезнат.

При кожни проблеми, причинени от паразите се използва следната рецепта:
Нужна ви е шипка сол и половин чаена лъжичка куркума, които се размиват с вряла вода, като основен и далъжителен процес е бързото бъркане при смесване не съставките. Всичко това се прави на паста, с която се намазва проблемната зона и се покрива с марля – докато марлята изсъхне и падне сама.

Основните лечебни свойства на куркумата

могат да бъдат сведени до много повече от десет, но тук ще се опитаме да посочим в най-общи линии на какво е способна тя:

  • Куркума спомага за лекуването на диабет
  • Куркумата е страхотно средство срещу артрит.
  • Подправката ускорява метаболизма и обмяната на мазнините, спомага за ускоряването  и изгарянето на излишните мазнини.
  • Куркумата се счита за натурален обезболяващ агент.
  • При комбиниране с карфиол се счита, че куркумата може да редуцира рисковете от рак на простатата.
  • С детоксифициращ си ефект подпомага функцията на черния дроб и изхвърля от организма токсините.
  • Има антисептично действие. Действа добре при кожни заболявания като псориазис. Използва се за дезинфекция на рани от изгорено и порязвания.
  • Някои учени смятат, че подправката може да редуцира рисковете от детска левкемия.
  • Употребява се при проблеми с храносмилателната система, наличие на киселини и нарушено храносмилане.
  • Куркумата оказва успокояващо действие върху раздразнени черва, улцерозен колит.

Колкото и да полезна да бъде една съставка, да не забравяме, че трябва да се консумира в правилните дози!

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …