Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Монополът на „Булгартрансгаз” заплашва страната ни от процедура по „инфриджмънт”

Монополът на „Булгартрансгаз” заплашва страната ни от процедура по „инфриджмънт”

След заседанието на Съвета на Европа в Брюксел премиерът Бойко Борисов информира, че страната ни е под заплаха Европейската комисия да започне процедура за нарушаване на присъединителния договор, т. нар. „инфриджмънт”. Причината е монополното положение над газопреносната мрежа в страната на държавното дружество „Булгартрансгаз”.

Несъгласието на Брюксел е със собствеността на тръбите и компресорните станции.

Ако проблемът не бъде решен в кратък срок, страната ни е заплашена от санкция на стойност 300 млн. евро. Томислав Дончев се е срещнал с екипа на Жан-Клод Юнкер и е обяснил, че това би бил тежък политически удар, защото няма как да се обясни евентуална продажба на тръбите и комресорите.

Премиерът коментира и променливите отношения между Русия и Турция и подчерта, че никога не може да сме сигурни накъде ще тръгнат. Борисов е информиран за разговора между президентите Путин и Ердоган, но характеризира политиката между двете държави като крайна, защото в един ден са на мнение да правят газопровод, в следващия момент изоставят проекта.

България има желание да работи по големи енергийни проекти с Русия, но съгласувано и с европейско одобрение, защото сме станали свидетели как всички предишни опити са санкционирани с процедури от Европейската комисия.

Бойко Борисов
Бойко Борисов, Източник: ПП ГЕРБ

На разговорите между Дончев и Юнкер е изложена позицията ни за АЕЦ „Белене”, за обрата около „Южен поток”, за който досега няма официално подписан отказ от руска страна, а купища тръби се намират по нашите пристанища.

От Европейската комисия са проявили разбиране, сподели Борисов, а желанието му е от комисията и от ЕС да проявят солидарност с нас, защото България се е проявила като солидарен и лоялен член, но сега ни трябва решение за поръчаните реактори. Изникват въпросите ще ни дадат ли пари за тях, или ще ни позволят да строим централа, ще строим ли „Южен поток” като частен проект, ще получат ли Гърция и Турция, като страни по „Турски поток”, съответните на нашите санкции, когато искахме да се включим в заобикалящия Украйна „Южен поток”. Страната ни ще изложи и писмено позицията си, за да е ясна на всички, защото не може, когато даден проект се спира, това да е общ проблем, а когато дойде време да се плаща, да е наш, обобщи премиерът.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …