Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Мнозинството на компромисите

Мнозинството на компромисите

Бойко БорисовГЕРБ и Патриотичният фронт (ПФ) гласуваха заедно и отхвърлиха ветото на президента Плевнелиев за гласуването на българските граждани в чужбина. 135 депутати потвърдиха приетите преди това спорни текстове, а по този начин обезсмислиха и дейността на онези български граждани, които се срещаха с политици от мнозинството, премиера Бойко Борисов, президента Плевнелиев и омбудсмана на републиката Мая Манолова.

Парламентарни совалки и консултации се проведоха между ПФ, ГЕРБ и една от партиите в структурата на Реформаторския блок (РБ), подкрепяща правителството – Движение България на гражданите (ДБГ). Постигна се договореност да се бламира държавния глава, в замяна на което да бъде прокаран законопроектът за борба с корупцията по високите етажи на властта и конфискация на незаконно имущество, по-известен като „Закона Кунева”.

Малко преди да гласуват в пленарната зала ветото на президента, с гласовете на ПФ в комисията за борба с корупцията бе отхвърлен на първо четене законопроектът на Меглена Кунева. От ГЕРБ обаче увериха ДБГ, че той ще мине при гласуването във водещата правна комисия и след това на първо четене в пленарната зала. Така бяха гарантирани 12 гласа от общо 23, с които разполага РБ, за каузата да се гласува против ветото на Плевнелиев. За цената за подкрепата на други 9 депутати – тези от Български демократичен център (БДЦ), трябва да се съди по икономическите интереси и влиянието на бизнесмена Христо Ковачки в ключовия сектор на енергетиката.

Още петима народни представители от учредената наскоро партия „Народен съюз” също могат да бъдат „договорени” срещу „дребни услуги”.

Съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов пък е убедил изпадналия в изолация лидер на „Атака” Волен Сидеров да се включи в коалицията за бламиране на президента. Желанието и възможността за затягане на дисциплината в партията чрез използване на удобната формулировка за националистите „заплахата от Турция” и личните амбиции срещу Плевнелиев свършват работа и депутатите на Сидеров гласуват срещу президента.

След излизането на АБВ от коалицията вниманието отново може да се насочи към него, а той сякаш усеща това и започна редовно да се появява в парламента.

Цветан ЦветановТака постигнатото мнозинство бе обявено от Цветан Цветанов като „стабилно”, но тази оценка се различава от мнението на гражданите, които организираха протест пред Народното събрание.

Начинът на сформирането му  поставя няколко въпроса. Първият е колко ще издържи тази коалиция. Цветан Цветанов най-вероятно би отговорил, колкото е необходимо и докато устройва ГЕРБ.

Ясно е обаче, че тя се крепи на липсата на интерес на партиите извън управляващата от предсрочни парламентарни избори и на липсата на алтернатива, което се осъзнава от ГЕРБ и им помага да поддържат мнозинство, докато ги устройва.

Това положиние е като дежа-вю на последната година от управлението на Симеон Сакскобургготски, когато „Новото време” се отцепи от НДСВ и така се повиши интересът към ДПС, което заедно с компромисната политика и лавирането предопредели последвалия крах на жълтите.

От ГЕРБ изглежда не се притесняват от увеличаващата се зависимост от ПФ, както и от аналогиите с НДСВ, но дали са готови да платят цената на тази зависимост. Засега отговорът е да.

Моментът с бламирането на президента беше удобен за тях да му покажат, че не може да разчита на подкрепата им, но няма ли да им се наложи занапред да подкрепят още по-популистки предложения на ПФ? А ГЕРБ нищо не печели от такива компромиси. На последните парламентарни избори, след ДПС, партията на Борисов получи най-много гласове от чужбина, които вероятно ще загуби при следващия вот. Цялата тази непоследователна политика подкопава и последните реформаторски настроения  ГЕРБ, а възниква и още един въпрос – има ли Реформаторски блок.

И отговорът е не

Той престана да съществува миналата година, когато току-що влезли във властта, самите реформатори се разделиха на управляващи и опозиция при бламирането на промените в конституцията. Гласуването на ветото на Плевнелиев добави още напрежение в това разделение.

Призивът на ДСБ от миналата седмица може да се разглежда като опит да бъде изваден ГЕРБ от популисткия курс, който е поел. Но Цветан Цветанов определи инициативата като „част от политическата игра на няколко политици”, Бойко Борисов замълча, а междувременно президентът Плевнелиев обяви, че се оттегля от надпреварата. Така топката отново се оказа в полето на управляващата партия и се чака следващия й ход.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …