Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Бивш кмет на Лондон реди стихове за Ердоган

Бивш кмет на Лондон реди стихове за Ердоган

Борис ДжонсънБорис Джонсън, бивш градоначалник на Лондон, спечели конкурса за стих, осмиващ турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Имаше един младеж от Анкара.

Той беше ужасен загубеняк.

Докато овес не пося.

С помощта на една коза.

А дори не спря да каже благодаря.”

Тези редове спечелиха наградата за Джонсън, който е и водач на движението за излезане на Великобритания от Европейския съюз.

Стихотворението предизвика коментари, макар да няма почти никаква литературна стойност, както се вижда. За британците, които недолюбват ЕС, то е ясен знак, че Короната няма да се съобразява с Ердоган, както и с германския канцлер Ангела Меркел.

Във Великобритания хората живеят свободно, защото го няма нито Ердоган, който праща несъгласните с политиката му в затвора, нито я има Меркел, която заплашва със съд критиците на турския президент в Германия. Такова е обобщението на реакциите в медиите на Острова към един стих, който вероятно има заряд да промени историята.

Междувременно, докато великобританците обмислят своя вот на референдума, в ход е истинска кампания, която да насочи избора им. И то – в полза на напускането им на обединена Европа. Стихоплетството е своеобразният начин на Борис Джонсън да покаже края на британската зависимост от конюнктурата в Брюксел.

Реджеп ЕрдоганПоетическият опит е в пряк диалог с безсилието на Германия да се противопостави на авторитарния стил на Ердоган.

Турският президент получи частична реабилитация, след като съдът в Хамбург удовлетвори иска му срещу телевизионния водещ Ян Бьомерман, като забрани шест строфи от личните му сатирични стихове, писани за осмиване на Реджеп Ердоган. Водещият е заплашен от солена глоба и лишаване от свобода за шест месеца, ако наруши наложената забрана.

Борис Джонсън е поданик на Нейно Величество и е свободен в словата си, а те са особено красноречиви на фона на обсъжданото в Брюксел премахване на визите за турски граждани.

На 23 юни е решаващият за съдбата на Великобритания ден, в който те трябва да определят бъдещето на страната си, а и насоката на развитие, която ще поеме самият Европейски съюз.

Опасностите от мигрантите, евентуални политически и икономически успехи са главните аргументи на част от консервативните медии, които те изтъкват в полза на излизането от съюза.

Свободата на словото на Острова е жива и това е същността на емоционалното послание, което Джонсън отправя към света с поетическия си опит. Дали това ще се окаже най-силният му, макар и неосъзнат ход, в кампанията около референдума, бъдещето ще покаже, но бившият градоначалник на Лондон остана в историята като „Човекът, който се присмя на Ердоган„.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …