Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / „Мила родино”, цветя и сълзи при посрещането на ансамбъла

„Мила родино”, цветя и сълзи при посрещането на ансамбъла

На изхода за посрещане на летище „София” се бяха подредили за посрещане на каките си от ансамбъла малките гимнастички, следващото звездно поколение по художествена гимнастика. Те очакваха с цветя да поздравят героините, спечелили бронзов медал в надпревара не само със съперничките си, но и с психическия товар от това, което се случи с тяхната съотборничка Цвети Стоянова.

Когато треньорката Ина Ананиева, Илияна Раева и призьорките се появиха, бяха трогнати от малките грации, които запяха „Мила родино” в тяхна чест. След емоциите, които преживяха през последните дни, Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова нямаше как да скрият сълзите и усмивките си от милото посрещане.

Въпреки умората и емоционалния стрес те останаха близо час на летището да разкажат на близки и познати подробности от състезанието и да споделят чувствата си в този труден за тях и за Цвети момент.

Стана ясно, че я чувстват като своя сестра, част от едно голямо семейство и нито за миг не са я изоставяли в мислите си, а са направили всичко необходимо, за да я разубедят да ги напусне. Сега ще застанат редом до нея и ще й помогнат с всички сили да се възстанови по-бързо.

В емоционална изповед Ренета Камберова помоли присъстващите да не си мислят, че са изоставили съотборничката си в трудния момент, молили са я да се върне, а сега ще се молят и за скорошното й оздравяване. От разказа на Рени стана ясно как в петък целият отбор е посетил Цвети и са я молили да преосмисли решението си да се оттегли. Стояли повече от три часа при нея, дори се е стигнало до повишаване на тон, за да я убедят, че са едно голямо семейство и не могат една без друга. Тя им обещала да се върне, но на другия ден липсвала на допинг-теста.

Първоначално, всички се уплашили, за да не ги обвинят, че я укриват

Когато най-накрая се свързали с нея, тя пак им казала, че се отказва. Не било вярно това, че са я изоставили, каквато версия се прокрадна. Момичетата били готови на всичко, за да я върнат, разказваше Рени и сълзите й течаха.

Същия ден Цвети изпраща съобщение по телефона на психолога на отбора Таня Янчева, че не може повече и се отказва. Тогава вече разбрали, че тя е взела решението си и не могат да я разубедят, но я уверили, че каквото и да направи, са зад нея, за да се чувства добре. Цвети обещала на Рени, че един ден пак ще се усмихне и всички очакват това да стане много скоро. Ренета Камберова обясни и как стоят нещата с Людмила Казанова. Тя, заедно със Снежана Дечева, са с другите момичета от три години. Когато някое от тях се разболее, те го заместват. Не било справедливо сега да ги обвиняват, че са заели мястото на когото и да било. Ролята на Людмила е дори още по-сложна, защото трябва да знае съчетанието на всяка от гимнастичките, за да влезе на смяна, ако се наложи. Затова не е честно да я обвиняват.

Ансамбъл Художествена Гимнастика, Световно първенство - израел
Източник: Facebook/@BGRGfederation

Капитанката Михаела Маевска сподели също емоциите си, когато видяла специално подготвения за липсващата им съотборничка медал. За всички било важно да изпратят позитивната си енергия към Цвети и вярват, че са успели. По време на състезанието всички се мобилизирали с мисълта за своята липсваща сестра и изиграли съчетанието без грешка, защото знаели, че трябва да го направят за Цвети, която е част от отбора. Маевска изказа благодарност на всички, които са ги подкрепили.

Треньорката Ина Ананиева разказа за тежките моменти и емоциите, които са съпътствали състезанието. Всички били в шок, когато, тъкмо пристигнали в Израел, научили за станалото в България. Големи усилия струвало на Любомира Казанова да излезе на мястото на липсващата си съотборничка и да изиграе съчетанието без грешка.

Треньорката изказа благодарност на Илияна Раева за подкрепата, която е дала на нея и на отбора в този труден момент.

Раева сподели опасенията, че е имало вариант отборът да се срине психически след станалото. Но момичетата имат фантастичен треньор и в краткото време, с което са разполагали, са израснали много.

Видели са и лошата страна на живота, който не е само цветя, аплодисменти и любов

Сега са много по силни и уверени във възможностите си, каза Илияна Раева, като по този начин вдъхна оптимизъм за представянето на Олимпиадата в Рио.

Ансамбълът е бил ощетен от съдийството, изиграли са четирите съчетания без грешка. Но имало и много „доброжелатели”, които подпитвали за носещи се слухове в България за закриване на художествената гимнастика. Това показва още веднъж моралната сила на състезателките, че при тия условия и под този натиск са устояли и са се представили перфектно. Всички несгоди са повлияли на момичетата, но не негативно, а са ги накарали да се мобилизират и да покажат на какво са способни.

Раева сподели и за Цвети. За всички било ясно, че нещо се случва с нея, защото постоянно си меняла настроението, но според Илияна момичето е имало личен проблем, защото никой спортист няма да скочи през прозореца затова, че не иска повече да играе. Имала добър приятел и всички много я обичали и обгрижвали, защото знаели, че рано е загубила майка си. Раева си спомни, че последно правила на момичето смес от лимон, мед и ядки, защото се чувствало изтощено. Щом и приятелят и не е могъл да предусети какво се случва, значи нещо е ставало в главата на Цвети и тя тайно е обмисляла решението си. Но сега е важно да спрат да я винят и да се молят за скорошното й оздравяване, завърши Илияна Раева.

Момичетата баха нетърпеливи да видят приятелката си и при първа възможност ще се отправят към „Пирогов”.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …