Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Македонските политици нажежиха обстановката в Брюксел

Македонските политици нажежиха обстановката в Брюксел

Македонските политици всяха смут в Брюксел, след като президентът на Македония Георге Иванов заяви, че няма да оттегли решението си за помилване на 56 души от политическата класа.

Европейската комисия потвърди, че срещата на четиримата лидери на най-големите партии в Македония е отложена. Тя трябваше да се състои утре във Виена.

Мая Коцианчич говорител на Европейската комисия заяви, че всички съжаляват за това, че срещата на лидерите няма как да се състои както бе насрочена по план – на 22 април във Виена.

Според Коцианчич Македония ще претърпи ужасни политически последствия, заради несушеното  договаряне. Тя добави, че дълбоко съжалява за всяка погрешна стъпка от страна на Скопие, която все-повече го отдалечава от желаното европеизиране.

Македонско знамеПред „Ройтерс” официален представител на европейските власти пожелал анонимност заяви, че Европейската комисия е готова да обмисли налагане на санкции, като забрана на пътувания и замразяване на активи, на македонски политици, които възпрепятстват решаването на продължителната криза в страната.

Според него, единствено прекратяването на амнистията, която македонският президент Георге Иванов даде на 56 политически лица, замесени в скандала с незаконното подслушване на хиляди граждани, ще доведе до продължение на рационалното водене на отношения с Европейския съюз

Ние сме изключително разтревожени от недалновидността на сегашното правителство. Европейският съюз е склонен да обмисли санкции за политици, които блокират решаването на кризата. Македония върви към международна изолация”, предупреждава пред „Ройтерс” представителят на Европейската комисия.

Македонският президент Георге Иванов категорично заяви, че няма да оттегли решението за амнистия.

Иванов заяви, че се водят консултации с юристи за излизане от ситуацията, съгласно конституцията и действащите закони, като наред с това прикани политическите лидери да се включат в този процеса.

Междувременно днес отново, в Скопие редица хора излязоха на протест срещу политическата класа и с искания за оставката на президента Георге Иванов.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …