Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Вирусът Зика заплашва над 2 млрд. души

Вирусът Зика заплашва над 2 млрд. души

Вирусът Зика може да се разпространи в части на света, където живеят повече от два милиарда души.

Наречен така – на името на града, в който е открит, през 1947 г. вирусът Зика е установен за път при род маймуни в Уганда, а през 1952 г. е открит и при хора в Танзания и отново в Уганда.

Изследванията доказват, че вирусната епидемия се наблюдава предимно в райони в Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Тихоокеанския район.

Известно стана, че разпространителите на вирусът са тигровите комари, а темповете на разпространение са достатъчно бързи, което на своя страна води до глобален здравен проблем.

Зоната на разпространение

Според последните изследвания, очертаването на границите, в които вирее Зика е много по-трудно от простото очертаване на районите, в които комарът може да оцелее.

Пред Би Би Си д-р Оливър Брейди  заяви, че готовите карти наистина отговарят и са основани на всички данни разбрани за вируса. Според д-р Брейди условията , необходими за развитието и разпространението на Зика не са само комарите. Другите фактори са – достатъчно топлото време, за да може вирусът да се размножи и наличието на огромно население, на което да бъде предаден.

КомарЧрез картографиране на ареалите, в които Зика може да съществува, ще доведе до по-лесното прогнозиране на местата, където вирусът може да избухне.

Учените потвърдиха, че големи части от Южна Америка, която в момента е във фокуса на епидемия, са податливи на заразата.

Рисковите райони са много, а жителите им надхвърлят 2,2 милиарда души.

Два са застрашените щати – Флорида и Тексас , където температурите се покачат през лятото. Застрашените зони в Южна Америка включват участъци от бреговата ивица, градове по поречието на река Амазонка и нейните притоци.

Най-податливи на вируса са африканските и азиатските големи площи, заявиха изследователите.

Последните данни сочат, че Европа е незастрашена територия, но това може рязко да се промени с настъпване на лятото.

Най-добрата предпазна мярка е да не се посещават засегнатите страни.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …