Валутни курсове за 07.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / „Лукойл“ смята да продаде и дружествата си в България

„Лукойл“ смята да продаде и дружествата си в България

От ръководството на „Лукойл“ съобщиха, че мислят да продават и в четирите страни, в които притежават петролни рафинерии – България, Румъния, Холандия, Италия. Вагил Алекперов, който е президент на руската компания, не каза нищо в допълнение, което може да даде светлина около тяхното решение. „Това не са активи, които към днешна дата се явяват стратегически за нас, в последните години се концентрираме върху геологическите изследвания, разработката на петролните и газовите находища. Това може да ни подтикне да предприемем кардинални решения за съдбата на европейските ни активи в бъдеще“, каза в изявлението си Алекперов.

При евентуалната продажба на активите в България ще настъпят съществени промени в пазара на горивата. В настоящия момент „Лукойл“ е собственик на единствената рафинерия у нас, което го превръща и във водеща сила в продажбата на горива, както на едро, така и на дребно. Като се вземе под внимание, че бизнесът е вече развит и се утвърдил на пазара, неговата цена ще бъде толкова висока, че той може да бъде по джоба само на друг голям представител на тази сфера.

Неизвестните по случая са много. Нито има изяснение по въпроса за провеждането на сделката, от кога и с кого, нито дали ще се разпродават активи само в лицето на бензиностанциите или рафинериите също са обект за продан. Миналата година се наляха 1.5 млрд. долара в бургаската рафинерия, което довежда до огромен парадокс в цялата ситуация. Защо му е на някой собственик да продава това, което притежава след като година по-рано е инвестирал огромна сума в него?  Лукойл - МоскваНа българския пазар руската компания присъства активно в лицето на четири по-малки, но утвърдили се фирми – „Лукойл България“, която отговаря за разпространението на горива на дребно; „Лукойл ейвиейшън България“, снабдяваща с авиационно гориво; „Лукойл България бункер“, зареждаща корабите в страната и рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“. Последното дружество носи на руския гигант най-високи приходи, като за 2015 те достигат до 5,3 млрд. лева. Следващата най-успешна фирма, под наименованието „Лукойл“ е „Лукойл България“, която през миналата година също бележи спад в загубете си, и отчита само минус 6 млн. лева, в сравнение с 2014 година, когато загубите на дружеството са в размер на 33 млн. лева.

У нас „Лукойл“ е един от монополистите на пазара на горива. Същевременно, обаче, тя е и фирма, която търпи големи загуби, което до известна степен поражда съмнения, относно легитимността на подходите, които използва. От Комисията за защити на конкуренцията, по-рано тази година, започна масивна проверка на седем компании, в това число и на „Лукойл България“, които са водещи в продажбата на бензин, дизел и газ на дребно. От комисията „подгониха“ руската компания в още едно от нейните дружества в България – „Лукойл Нефтохим Бургас“. Причините за инспектирането на рафинерията бяха на основание, че тя извършва злоупотреби с положението, което има на пазара в страната.

Това няма да е първата продажба на имущество от страна на компанията. Преди две години „Лукойл“ се раздели общо с 138 свои бензиностанции в Източна Европа. През 2015, пък продаде обектите си в Естония и Украйна, а през изминалото първо тримесечие на тази години в Литва, Латвия и Полша.  Неочаквано с новината, че може би ще продават и в България, Румъния, Италия и Холандия, от „Лукойл“ също съобщиха, че напускат и Саудитска Арабия, за където през 2004 година подписаха 40-годишен договор за сондиране, с цел добиване на природен газ. За тази цел бе създадена и фирма, в партньорство с държавната компания в страната, чийто акции са разделени 80 към 20, в полза на руския гигант. „Saudi Aramco получава всички полета, разработвани от нас, но ние сме се съгласили да останем партньори и да координираме действията си в международни проекти“, коментира президента на „Лукойл“ пред медиите в Русия, по повод на оттеглянето им от арабското кралство.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …