Валутни курсове за 17.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Въведена е клауза „Брекзит“ в договорите за покупко-продажба

Въведена е клауза „Брекзит“ в договорите за покупко-продажба

Заради предстоящият референдум на 23 юни, продавачите на недвижимо имущество във Великобритания добавят нова клауза към договорите за покупко-продажба. Според нея купувачът има право да се откаже от сключената сделка, в случай че британците гласуват „за“ напускането на страната от Европейския съюз идния четвъртък. Не всички продавачи, обаче, използват този метод. Някои предпочитат да изготвят така договорите, че при евентуалното отделя от ЕС, купувачите да не могат да разтрогнат сделката.  Според информацията публикувана от „Ройтерс“, половината от общо 24 агенции за недвижими имоти са използвали договори, в които присъства клауза „Брекзит“.

По данни от „Bank of England“ през първите три месеца на годината се наблюдава изключително голям спад на успешно подписаните договори за продажба на имоти. Намаляването е в размер на 40% и е продиктувано от политическата несигурност, в която се намира страната преди излизането на резултата от допитването за Брекзит.

Какво мисли Великобритания?

Брекзит
Източник: Public Domain Pictures

Мненията по въпроса за резултата от референдума са многообразни. Защитниците на оставането в ЕС смятат, че както в цялостен икономически план, в кралството ще  се наблюдава спад в бизнеса с недвижимо имущество, в случай че британците решат да се отделят. Привържениците на идеята за напълно напускане от Съюза мислят, че изказвания от такъв характер са крайни, и положението на пазара с имоти няма да се промени. Най-търсени са договорите с клауза „Брекзит“ сред чуждестранните инвеститори, които се опасяват че при евентуалното напускане на страната, вероятността паунда рязко да падне, е реално съществуващ проблем.

От брокерските кантори смятат, че сега е най-подходящия момент за продажба на имоти, защото ако Великобритания остане в Европейския съюз, то цените ще скочат, което ще намали и покупката им.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …