Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Литва: Задължителна казарма ще има

Литва: Задължителна казарма ще има

Правителството на Литва не се поколеба и върна задължителната казарма

Всеки, който иска да стане част от армията на Литва, ще се наложи да мине през всеобщата задължителна служба или т.н. казарма.

От пресцентърът на Далия Грибаускайте – президентът на Литва съобщиха, че тя е подписала необходимия указ, който да сложи началото на казармената служба.

РИА „Новости” цитира съобщението, което от президентската канцелария споделиха. В него ясно се казва, че законът е достатъчно флексивен и с влизането на новото постановление се дава възможност да се запълнят редовните сили на армията. Освен това, но въведението ще спомогне за сформирането на необходимия подготвителен резерв от военнослужещи.

Литовски воиници
Източник: Wikimedia

Задължителната наборна военна служба, смесен модел армия, когато армията се състои от наборници и професионални войници, укрепва връзката между обществото и армията, позволява по-доброто разбиране на необходимостта от подготвеност за отбраната на страната, която е един от инструментите за ефективно възпиране“, допълниха от канцеларията.

Литва предприе отказ от задължителната военна служба през 2008 година, но само седем години по-късно я въстанови с оглед на геополитическата ситуация в района.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …