Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Паметника на Незнайния воин и гроба на Иван Вазов предвижда визитата на германския президент Йоахим Гаук

Паметника на Незнайния воин и гроба на Иван Вазов предвижда визитата на германския президент Йоахим Гаук

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев информира, че на тридневно посещение у нас пристига колегата на държавния глава, президентът на Федерална Република Германия Йоахим Гаук.

Официалната церемония по посрещането ще се състои на пл. „Александър Невски”. Германският президент е предвидил да посети паметника на Незнайния воин, а официалната делегация ще отдаде почит пред гроба на Иван Вазов.

На срещата „на четири очи”, която следва в програмата, президентът Плевнелиев ще бъде удостоен с „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална Република Германия”, а от своя страна Гаук ще получи орден „Стара планина” с лента. Двамата държавни глави приключват мандатите си и обявиха намерението си да не се кандидатират на изборите.

Тема на разговорите между двамата ще бъде увеличаването на германските инвестиции в страната ни и засилването на стокообмена, партньорството в ЕС и НАТО, както и развитието на културните отношения.

Визитата на германския първенец включва среща с премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Йоахим Гаук
Йоахим Гаук, Източник: Flickr / Dirk Vorderstraße

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” Гаук ще изнесе лекция на тема „Германия – България – партньори в Европейския съюз”, след което студентите ще се включат в обща дискусия с двамата президенти.

На 23 юни след обяд Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук ще открият българо-германски бизнес-форум. След това програмата предвижда посещение на Рилския манастир.

В Централния военен клуб за 24 юни е насрочена дискусията „Уроците на миналото. Паметта за комунизма. Осмислянето на тоталитарните режими”, в която участие ще вземат двамата президенти. Същия ден в Пирдоп ще се запознаят с производствения процес в завода на фирма „Аурубис”.

Последната визита на германски президент в България е осъществил Хорст Кьолер през 2007 г.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …