Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Липсва разбирателство между Париж и Москва по кризата в Сирия

Липсва разбирателство между Париж и Москва по кризата в Сирия

Желанието на Франция е в най-кратък срок санкциите срещу Русия да бъдат отменени, но това може да стане, ако тя спазва Минското споразумение, заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро на срещата в Париж с колегата си Сергей Лавров.

Той подчерта, че никой не иска конфронтация с Русия и това трябва да стане ясно на предстоящата среща на върха в НАТО през юли във Варшава, а най-изгодният изход от положението е да се възстанови сътрудничеството с Кремъл.

Междувременно, руският президент Владимир Путин подписа указ, с който удължи с година и половина, до края на 2017-а,  ембаргото за внос на хранителни стоки от Запада в отговор на санкциите, които търпи Русия.

Сергей Лавров
Сергей Лавров, Източник: Wikimedia

Министър Лавров информира, че разговорът с Еро е обхванал отношенията между НАТО и Русия и за евентуална възможност за провеждане на съвместна среща на равнище постоянни представители в Брюксел.

Първият дипломат на Москва увери, че срещата във Варшава ще бъде наблюдавана внимателно от Кремъл, за да се види каква насока ще вземат дискусиите в момент на засилващата се активност на алианса близо до границите на Русия.

Разговорите продължиха с обсъждане на положението в Нагорни Карабах. Лавров информира колегата си Еро за резултатите от контактите на президента Владимир Путин с колегите му от Азербайджан и Армения на срещата в Санкт Петербург, а френският външен министър изяви готовност Париж да съдейства в преговорите между тях, които могат да продължат на френска земя.

Със затоплянето на отношенията между Москва и Анкара през последните дни министър Лавров се надява да бъде подновен диалогът по въпросите за Сирия, за да се намери път за изход от кризата там.

Жан-Марк Еро
Жан-Марк Еро, Източник: Wikimedia

Вижданията на Париж и Кремъл по сирийската криза нямат много допирни точки и изгледите за успех не са големи. Двете страни се призоваха взаимно да окажат влияние над съюзниците си там за възстановяване на примирието и нормализирането на политическите процеси. Министър Еро констатира, че нещата са в застой и трябва да бъдат намерени незабавни решения за подобряване на положението на място в Сирия и възобновяване на преговорите. Сергей Лавров отвърна, че не всичко по този конфликт зависи от Русия и призова съпричастните страни да упражнят натиск върху протежетата си на място да се изтеглят от позициите си на Фронта ан Нусра, сирийският клон на Ал Кайда, който провежда бойни действия срещу властта в Дамаск и не е включен в режима за прекратяване на огъня.

На срещата бяха засегнати и въпроси за съвместни действия против тероризма, информира Жан-Марк Еро.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …