Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Референдумът, внесен за разглеждане от Марешки няма да го бъде

Референдумът, внесен за разглеждане от Марешки няма да го бъде

Комисиите отговорни за одобряването на предложението не го допуснаха за разглеждане в НС

В края на миналата година небезизвестният бизнесмен, общественик и варненски политик – Веселин Марешки, застана начело на инициативен комитет и внесе в Народното събрание уведомление, че започва да събира подписи за Пряко допитване до народа за мнението по следните 5 въпроса:

  • „Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120″
  • „Подкрепяте ли да падне имунитетът“
  • „Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите“
  • „Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките“
  • „Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите“

Самата инициатива е под наслов „РЕФЕРЕНДУМ 2016“, като бизнесменът категорично заяви, че иска гласът на народа реално да бъде чут.

Ще стигне ли до НС предложението

Повечето наблюдатели очакваха, че нито една от двете основни комисии през, който задължително трябва да мине и да бъде одобрено предложението – Комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите и Комисията по правни въпроси, не прие предложения от Веселин Марешки списък за разискване на наложителните за страната въпроси. Референдум просто няма да бъде сформиран.

Къде е слабото звено

Веселин Марешки
Веселин Марешки, Източник: Facebook / @Mareshkiveselin

Броят на подписалите се изигра лошо шега на инициативния комитет. Близо 3 000 отличителни знака (2644) не достигнаха на Веселин Марешки да осъществи заветната цел. Ако всичко беше наред, той щеше да застави парламента да сформира предложеното допитване, но уви.

Макар регистрираният неуспех за референдум да е факт, бизнесменът успя да събере над 200 хиляди подписа, което автоматично значи, че Народното събрание е длъжно и ще трябва да обсъди въпросите, след което да се произнесе.

Марешки не пожела да коментира и напусна заседателната трибуна

Бизнесменът демонстративно си тръгна от заседанието, на което щеше да се реши съдбата на исканията му, под предлог, че е наистина обиден, тъй като той и комитетът му трябвало да бъдат първа точка в дневния ред. За разминаването допринесе и предложението на Емил Димитров-Ревизоро от Патриотичния фронт – и така организацията на точките на заседанието бе разменена, а въпросът на Марешки мина на втора линия.

Неприятната ситуация ескалира

Разгневеният Марешки взе микрофона и заяви: „Взимам думата, за да ви кажа, че си тръгвам. Аз съм тук, защото трябваше да съм първа точка“. Ревизоро му даде отговор като каза: „Е, сега ще сте втора точка“.

Преди да напусне залата, афектираният бизнесмен допълни: „Втора точка, трета точка, десета точка – откъде да знам къде ще ме премести още картелът… Затова си тръгвам и ви пожелавам успех!“. Отговорът на шефът на комисията Данаил Кирилов не закъсня и той с привидна усмивка заяви: „Ваша е свободната воля дали ще останете, или ще си вървите, г-н Марешки. И ние ви пожелаваме успех„.

Стрелкащи „въпроси и отговори“

Част от другарите-членове на инициативния комитет на Веселин Марешки останаха в залата, а Стефан Господинов бе оторизиран и изчете мнението, оставено от главния инициатор.

Емил Димитров не се забави и директно насочи обвиненията си към Марешки. Основните му доводи бяха, че разглежданите въпроси са конкретно свързани с бизнеса на варненеца. В отговор на това беше посочено, че подписката са подкрепили близо 400 хиляди души и това съответно води до извода, че производството на Марешки няма нищо общо с изтъкнатите въпроси.

Комисията разгледа въпросите и отчете регистрираните гласове, които ясно посочваха несъгласието на членовете й.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …