Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Образование / Кунева: Няма да позволя учителите да останат без обещаните заплати

Кунева: Няма да позволя учителите да останат без обещаните заплати

Меглена Кунева няма да позволи думите й да бъдат погрешно разтълкувани и ще изпълни обещанието си

След като миналата неделя премиерът Бойко Борисов заяви, че дори е нямал понятие за обещаното увеличение на учителските заплати – в парламента положението стана конфузно. Освен това Борисов ясно заяви, че финанси за изплащане на заплатите няма и няма от къде да дойдат. 

В отговор на това негово изказване, вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева опроверга думите му и гласно потвърди, че дадената дума към учителите за вдигане на месечните им възнаграждения е 10% – задължително ще бъде спазена.

Кунева коментира още: ”Това са разговори, които на експертно ниво много ясно се комуникират с министерство на финансите. Колективният договор се дели на 2 части. Едната е когато има силна бюджетна уговорка, а другата част е това, което казах: ще работим за увеличение”.

Разбирайте ме ясно и точно

Образователният министър изрично подчерта, че казаното от нея по-рано очевидно е разтълкувано погрешно. Тя добави: ”Нека бъда ясна, когато казах ”ще работим“.

Министърът не пожела да даде коментар относно поисканата й от БСП оставка и то именно заради едно такова недоразумение. Също така допълни, че не е искала по този начин на разочарова учителската аудитория. Главата на българското образование сподели, че обвиненията, които са й били отправени – че е излъгала учителското общество, са я обидили изключително много.

И да ми пречите – аз няма да се спра

Кунева допълни, че реформите и то в образователния сектор няма как да се осъществят без пари, и затова тя допълни: ”Ще работим за” беше много силен сигнал за учителите”. Тя ясно заяви, че като оторизиран представител на българското просветно общество, ще се бори за този сектор и ще извоюва достатъчно финанси отново за него. Министърът добави: ”Започваме приоритетите по бюджетната процедура. Аз няма да отида и да говоря пред или вместо министъра на финансите или премиера, но това е моята задача като министър“.

Меглена Кунева
Меглена Кунева, Източник: Facebook / @kuneva.meglena

Образователният министър направи изказване, с което категорично разкри, че няма как да бъде спряна, а напротив – ще дерзае до край: ”Вместо да се опитват едни или други гласове да ми пречат, нека застанат до мен и помогнат“.

Според първоначални изчисления, този проект би трябвало да глътне 120 млн. лв.

Финалните думи на министъра на образованието бяха свързани с това, че при стартирането на кариерата си, обикновения учител започва да получава възможно най-ниската заплата. „Ако към най-ниската се прибавят 10% не е толкова натоварващо за бюджета”, заключи Кунева.

Виж също

Дебитна карта

Магнитни или дебитни карти отварят вратата на гимназия

Нов пропускателен режим с безплатни дебитни карти или с магнитни карти, които ще струват 2 …