Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Здраве / Крие ли прекомерното къпане рискове?

Крие ли прекомерното къпане рискове?

Всеки иска да е буквално чист, но как – душевната или физическата чистота е по-лесно постижима?

Редица учени препоръчват почистването на тялото да се осъществява посредством колкото се може по-малко козметични средства, дори ако можем да избегнем употребата им – тялото ни ще ни благодарно!

Колко от вас използват прекомерно козметични агенти, а гъби, тривки и всякакви видове песъчливи ексфолианти?

Съвсем нормално е със затоплянето на времето – респективно броят на ежедневните къпания да нарасне. За жалост това не е никак препоръчително за нашето тяло, защото по този начин ние му вредим.

Много дерматолози смятат, че начин по който се мием определя кога кожата ни ще започне да се сбръчква, но по-фрапиращото е, че грешното измиване на кожата може да доведе до сериозни последствия като алергии, инфекции дори екземи.

По-чисти значи ли по-здрави?

Момиче в банятаТемата да „прекаленото третиране на кожата“ не е от днес. През последните години обаче дебатът се превърна в наистина важен и належащ проблем.

Може би няма човек, който да мисли, че колкото по-малко се къпя, толкова по-добре ще му се отрази. Напротив – все повече хора разсъждават, че количеството на изсипания душ гел или високата цена на сапуна решават проблема с чистотата. Това далеч не е така.

Със събуждането си започваме да третираме лицата, косите и телата си с различни видове препарати, носещо благоуханни аромати, а вечер – аналогичната процедура се повтаря.

Установено е, че 99% от хората не знаят как измият правилно кожата си.

Традиционните измиващи средства се справят страхотно със замърсените участъци от тялото. Друг е проблемът – прекалено интензивната им употреба води до нарушаване на естествената водно-липидна мантия на кожата. Тя представлява дискретен защитен слой с водни и мастни компоненти. При настъпване на промяна и в микробиомът – нарушава се баланса на имунните реакции, които тялото притежава.

Естествената защита я има

Американски изследователи съветват къпането да не се осъществява всеки ден. Да, но ще попитаме – „Защо?“. Отговорът е съвсем прост – по този начин предотвратяваме лишаването на кожата от нейната естествена защита.

Агресивните измиващи средства разрушават основната кожна защита и въпреки това компромисен вариант има. Абсолютно допустимо и препоръчително е всекидневното поддържане на чистотата на интимните части и мишниците, разбира се без агресно Условието е всеки ден да се поддържа добрата хигиена на слабините и подмишниците, но без употребата на агресивни миещи средства.

СапуниД-р Жана Казанджиева споделя, че те могат да бъдат заменени със т.н. синдети – нова генерация измиващи средства, които щадят естествения защитен филм върху кожата. Най-добре е те да са с рН от 4,5 до 5,5 и да бъдат с овлажняващи и омазняващи съставки. Дори и при този метод, хората с по-чувствителна кожа може да останат недоволни, но ако кожата не е проблемна има решение – вода и само вода.  

Доц. Казанджиева е на мнение, че всякакъв вид гъби трябва да бъдат изключени „от ежедневната порция измиване“. Основната причина е, че порестата им структура е благоприятна среда за размножаване на микроорганизми и бактерии. Затова е по-добре да се преустанови употребата им, а любимият препарат да се нанася с ръка.

Нормалното къпане не трае повече от 15-20 минути

Ако все пак сме от по-инатливите и скептично настроени характери е добре да знаем, че честото и агресивно къпане води до редица усложнения. Ето някой от тях:

  • Прекомерното къпане води до отстраняване на миролюбивите бактерии, от които кожата се нуждае. Освен това я лишаваме от нейните собствени мазнини, причинявайки й буквално повяхване.
  • Прекаленото измиване на кожата довежда до образуването на микроцепнатини, които на свой ред са едни от „най-добрите приятели“ на  инфекциите. Освен това сухата кожа е много по-чувствителна и уязвима към алергични реакции и екземи.
  • Забравете за горещата вода и кисненето с часове под душа, защото по този начин се разширяват повърхностните кръвоносни съдове. Това може да доведе до едно наистина неприятно последствие, наречено розацея – розово-червени петна по тялото.

Обичайте тялото си и му давайте единствено желаните от него нужди !

Виж също

Смог

Всеки трети инсулт е причинен от вдишването на замърсен въздух

Приемайки физически нечист въздух, организма предприема насилствено увеличение на кръвното налягане и затлъстяването Само за …