Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Китай подготвя изстрелването на Tiangong 2

Китай подготвя изстрелването на Tiangong 2

Китай има готовност да изведе в орбита втора космическа станция, стана ясно от изявление на Китайската космическа агенция.

Страната разполага с експерименталната космическа станция Tiangong 1, която е малка, но вече бе използвана от първия китайски астронавт като база за разходката му в космоса. Извеждат я в орбита през 2011 г. и първоначалните планове са предвиждали да остане там две години. Последната й мисия с хора е през 2013 г. и засега не е ясна съдбата й след извеждането на втората станция в орбита.

Tiangong 2 надгражда проекта, като намерението е било да я изведат в орбита още миналата година, но е решено, че оптималният срок е септември тази година, а първите астронавти ще могат да се възползват от нея през октомври.

Капацитетът на новата станция предвижда място за трима души, които могат да останат на нея до 20 дни и за целта са им осигурени всички необходими ресурси. Дължината на модула е 14,4 метра, диаметърът – 4,2 м., а тези габарити се обезечават от 20 тона тегло.

Tiangong 2 - макет
Tiangong 2 – макет, Източник: Wikipedia

Предвиден е и трети етап на проекта – Tiangong 3, който  ще наследи предшественика си в края на десетилетието. Целта на тези експерименти е да се подготви извеждането на голяма и дългосрочна космическа станция на Китай през 2023 г.

Успешно е приключил експериментът с изстрелването на космическа ракета от ново поколение и експериментална капсула. Новата ракета Long March 7 използва екологични горива и е била първото изстрелване от нова площадка на полигона във Венчанг. Върви разработването на ракета за по-тежки товари, Long March 5, която ще изведе Tiangong 2. Китай е предивил за 2020 г. да изстреля собствен марсоход.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …