Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Дейвид Камерън: Великобритания ще се изправи пред десетилетие на несигурност, ако напусне ЕС

Дейвид Камерън: Великобритания ще се изправи пред десетилетие на несигурност, ако напусне ЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че при евентуален брекзит Великобритания може да прекара 7 години в неизяснени отношения с Европейския съюз.

Дори преговорите за ново споразумение да приключат за две години, влизането му в сила реално може да отнеме много повече време. Цялостният резултат ще трябва да бъде одобрен от всяка от 27-те страни поотделно и от Европейския парламент, което ще отнеме поне още пет години, а няма и гаранция за успех.

Премиерът Дейвид Камерън предупреждава, че Великобритания ще се изправи пред „десетилетие на несигурност”, ако излезе от ЕС, и че страната има много по-силна позиция в рамките на съюза, ако предпочете да остане в него на референдума на 23 юни.

Камерън добавя, че нито една държава не е успявала да предоговори условията си за членство в ЕС и прогнозира, че пенсиите и разходите за Националната система за здравеопазване в страната могат да пострадат, ако британците гласуват за излизане от съюза.

За да се компенсира отворилата се, в случай на напускане, дупка в публичните финанси, ще трябва ежегодното увеличаване на пенсиите, безплатните телевизионни такси и картите за градския транспорт да бъдат отменени.

От своя страна европейските държави ще настояват за бързо изясняване статута на Великобритания , като Лисабонският договор предвижда Дейвид Камерън, а Брюксел няма намерение да го удължава.

Законите на ЕС повеляват, че преговорите могат да бъдат удължени с единодушен вот от всички членки, но нагласите са, че съюзът ще предпочете да финализира формалното напускане на Обединеното кралство и едва тогава да обсъди бъдещите отношения между двете страни.

Така Великобритания може да загуби преференциалните си връзки с най-големия си търговски партньор за неопределено време в бъдещето.

Защитниците на брекзита твърдят, че от Обединеното кралство могат да си осигурят специален статут и достъп до общия пазар, дори формално да напуснат съюза.

Социологическите проучвания сочат изравняване на позициите броени дни преди референдума.

От ключово значение за резултата ще е отношението към емигрантите

Великобритания - ЕСПремиерът Камерън, който прокламира оставане в съюза, си навлича критиките в обществото, защото не изпълни обещанието си да ограничи броя им. Само за 2015 г. на Острова са дошли 330000 души, като 184000 от тях са от страни от ЕС. Това засилва и евроскептицизма на британците.

В началото на годината Камерън се договори с ЕС да ограничи достъпа до мигранти от съюза на определен тип социални помощи, като обясни, че в това са главните страхове на сънародниците му.

Опонентите му изтъкват, че това няма да повлияе за намаляване на броя на мигрантите, които са привлечени от по-високите доходи и големите мигрантски общности на Острова.

Кампаниите, които рекламират напускане на общността, са получили повече дарения от тези, които са за оставане.

По-голямата част от едрия бизнес изразява подкрепата си за оставане в съюза, тъй като при излизане ще се провалят договорите за доставка на стоки, а ще се затрудни и наемането на чуждестранна работна ръка, което пък ще доведе до увеличаване на разходите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …