Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Йълдъръм ще е новият премиер на Турция

Йълдъръм ще е новият премиер на Турция

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (ПСР) предложи министъра на транспорта Бинали Йълдъръм за свой председател, а това означава и за премиер, тъй като такава е традицията в страната – председателят на водещата партия да е издиган на този пост.

Бинали ЙълдъръмКандидатурата му е била предпочетена сред общо петима кандидати. По-голямата част от висшите ръководители на партията го одобряват, а други спрягани имена бяха на министъра на правосъдието Бекир Боздаг и на вицепремиера Нуман Куртулмуш.

С номинирането на Йълдъръм обаче политическата интрига бе разплетена.

Новината бе огласена от говорителя на ПСР Йомер Челик, а официалното гласуване ще се проведе на извънредното събрание на партията, насрочено за 22 май.

Коментарите на опозиция и медии са, че той е приближен до президента Реджеп Тайип Ердоган.

Този политически ход бе следствие на оставката на досегашния министър-председател Ахмет Давутоглу, който се оттегли заради разногласията си с Ердоган.

Очакванията бяха затвърдени и от самия Йълдъръм, който изяви желание да работи в пълна хармония с президента:

Ще работим в пълна хармония с всички наши партийни другари на всички равнища, като се започне с президента-основател на партията и неин лидер, каза той, веднага след като кандидатурата му бе огласена от управляващата партия и стана ясно, че тя е единствена.

Управленецът подчерта още, че този ден, в който се почита паметта на Ататюрк, ден на младежта и спорта, е изключително важен момент за Турция.

Реджеп ЕрдоганТой благодари на Ердоган, когото нарече основател и единствен почетен председател на партията, като обеща, че ще работи активно за единството й, за благото на страната и на народа.

Йълдъръм е от най-старите и опитни кадри на ПСР, а името му е свързано с реализацията на мегатранспортните проекти в южната ни съседка.

Ползва се с изключителното доверие на президента, което доведе до издигането му на този пост, а логиката показва, че ще следва стриктно водената от Ердоган политика.

Роден е през 1955 година, има магистърска степен по Морска безопасност и опазване на околната среда, бил е член на Европейския парламент. През годините е заемал и други важни постове и има впечатляваща трудова кариера.

Не се оправдаха първоначалните очаквания, че на поста ще бъде издигнат зетят на подалия оставка министър-председател Давутоглу – Берат Албайрак.

Към момента той заема поста министър на енергетиката и също е приближен до президента. Учил е бизнес администрация в Истанбул и Финанси в Ню Йорк. В биографията му има и други високи постове, а последният е именно на министър от кабинета на Ердоган.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …