Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Италия и Испания са на осминафинал, Хърватите се подхлъзнаха накрая

Италия и Испания са на осминафинал, Хърватите се подхлъзнаха накрая

С красив гол на Едер в 88-та минута Италия пречупи Швеция в мач от втория кръг на груповата фаза и си осигури класиране напред. Италианецът от бразилски произход получи топката от Дзадза, елиминира трима защитници и прати топката зад Исаксон. Преди последните срещи в групата Италия е начело с пълен актив, а шведите ще трябва да се потрудят срещу Белгия, ако искат да продължат.

Неубедителното представяне на шведските нападатели продължи и в този мач и те отново не успяха да отправят точен удар към противниковата врата, а Италия, подпомогната от този факт, регистрира първия случай от участията си на финали на европейско първенство, без да допусне такъв към вратата си.

Антонио КонтеТреньорът на Италия Антонио Конте заложи на традиционния състав, изнесъл мача срещу Белгия, като направи само една промяна – Алесандро Флоренци замени Матео Дармиан.

Шведите бяха направили три промени в състава си, в опит да променят играта си към по-офанзивна, но и това не помогна.

На Златан Ибрахимович в атаката партнира Джон Гуидети вместо Маркус Берг, Йохансон и Екдал също започнаха като титуляри.

През първото полувреме шведите владееха по-често топката, но без да създадат опасности пред вратата на Буфон.

Второто полувреме започна по-вълнуващо. В 49-та минута Пеле пробва удар, но топката мина над гредата. В 60-та Дзадза го замени. В 72-та Ибрахимович пропусна най-чистото положение, като не уцели опразнената врата, но бе и в засада, така че попадението нямаше да бъде зачетено. Марко Пароло уцели гредата в 81-та минута, като засече центриране от Джакерини, но нямаше успех. Дойде 88-та минута, когато Едер получи  пас с глава от Дзадза, проби през централната зона на защитата на Швеция и елиминира вратаря за крайното 1:0. Антонио Кандрева пропусна да затвърди успеха в добавеното време, но и така поводът за радост на италианците е налице.

Хърватска изпусна питомното срещу Чехия

и направи равенство 2:2, като по този начин не успя да си осигури предварително класиране за осминафинала. Хърватите поведоха с 2:0 след попадения на Иван Перишич в 37-та и Иван Ракитич в 59-та минута. Това като че ли ги успокои прекалено и те допуснаха обрат чрез Милан Шкодра, който намали четвърт час преди края, а в добавеното време Томаш Нецид изравни – 2:2.

Испания „развинти” Турция с 3:0 и продължава защитата на титлата

Алваро Мората в 34-та и 48-та и Нолито в 37-та направиха резултата класически и иберийците очакват спокойно третия мач, а турците излизат в спор с Чехия за третата позиция в групата.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …