Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Иракски военни части обградиха Фалуджа

Иракски военни части обградиха Фалуджа

Град Фалуджа, който е под контрола на Ислямската държава, бе обграден от бойци на сунитски племена и иракски военни части.

От Пентагона съобщиха, че са убити над 70 души от Ислямската държава, в това число и местният командир Махер ал Билауи. Въздушните нападения над западния иракски град са извършени от коалиция, предвождана от САЩ. „Елитните части за борба с тероризма, полицейски подразделения от провинция Ал Анбар и бойци от местните племена достигнаха предградията Тарек и Мазраа“, южно и източно от Фалуджа„, каза командващият на операцията за превземането на града Абделуахаб ас Саади. Според него Фалуджа ще падне през следващите няколко часа.

ФалуджаПо думите на Абдел Амир аш Шимари, началник на оперативния щаб на армията, войските се намират на 2-3 км от централните райони на Фалуджа. В Багдат са изпратени 5 000 бойци от елитните сили за бързо реагиране. Те са сменили шиитските групировки, воювали на подстъпите към населения със сунити град. Тези мерки са взети, с цел избягване на инциденти на междурелигиозна основа в хода на операцията.

В града се намират между 50 и 90 хиляди жители, които не са имали възможността да го напуснат до началото на операцията, провеждана с въздушно подкрепление, изпратено от международната коалиция начело със САЩ. В доклади на ООН се казва, че хората във Фалуджа или умират от глад или са екзекутирани, заради отказа си да се бият на страната на Ислямската държава. „Градът на джамиите“(Фалуджа е наричан таза заради повечето от 200 джамии в града и около него) бе завладян през 2014 година, която е и ключова година за Ислямската държава. Мосул е друг град, който все още е под техен контрол. Град Карма е вече напълно под контрола на държавните военни части, в това число отрядът за бързо реагиране и полицията. В освободителната акция, взе участие и иранската милиция, която преди да напусне града, извърши акт на вандализъм, оставяйки графити по стените на сградите, гласящи „Благодаря Иран. “. Макар и свободен от ислямистко присъствие, Карма се е превърнал в призрачен град. Няма цивилни граждани, магазините са разрушени или изгорени, а на някои от сградите са нанесени огромни щети.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …