Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Извънреден полет ще превози пътниците от Рим

Извънреден полет ще превози пътниците от Рим

Полет по линията Рим – София на авиокомпания „България Еър” е отложен поради повреда на самолет, се казва в съобщение на Комисията за защита на потребителите, която започна проверка по подаден от изнервени пасажери сигнал.

ФиумичиноПодготвя се извънреден полет на компанията, който да превози пътниците по-късно през деня. Блокираните на летището пасажери са настанени в хотел.

Регламентът на Европейския съюз при такива екстремни обстоятелства повелява избиране на друг полет или връщане на парите.

Авиокомпанията, отговорна за забавянето, е задължена да предложи на клиентите си пътуване с първия възможен алтернативен полет, пътуване на друга, удобна за пътника, дата, или при отказ на пътника да пътува да му възстанови сумата.

В случай на отменен полет пътниците трябва да получат помощ от авиокомпанията. Осигуряване на храна и напитки за времето на забавяне са задължение на превозвача. Пътникът има право на две безплатни телефонни обаждания, трябва да бъде настанен в хотел, ако полетът се отложи с една нощ, да бъде транспортиран до хотела и обратно.

Ако компанията не обезпечи на момента полагащите се грижи, пътниците трябва да пазят документите за направените разходи за храна, напитки, хотел и транспорт, които са следствие от забавянето или отмяната на полета. След това имат право на възстановяване на средствата.

Задължението на авиокомпанията отпада, ако пътниците се откажат от полета и получат обратно парите си.

Ако полетът е отменен или се забави повече от три часа, пътниците рябва да бъдат компенсирани съгласно Регламента на ЕС, ако отмяната или забавянето не са следствие на извънредни обстоятелства, които се преценяват в съда спрямо всеки конкретен случай, а задължение на компанията е да докаже какъв е бил видът на обстоятелствата.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …