Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Бежанците да бъдат прихващани още в Средиземно море и връщани

Бежанците да бъдат прихващани още в Средиземно море и връщани

Министърът на външните работи Даниел Митов подкрепя тезата на австрийския си колега Себастиян Курц за частично прилагане на австрийски модел, според който бежанците да бъдат прихващани още в Средиземно море и връщани обратно, или да бъдат насочвани към някои острови за регистрация и разпределение, например към о-в Лесбос.

Митов казва, че България подкрепя репатрирането и това е разумен начин икономическите мигранти да бъдат демотивирани. Министърът одобрява креативните решения на австрийския си колега и споделя, че всеки модел по света, от който можем да се поучим, трябва да се използва.

България не може да предложи острови и трябва да се съобразяваме с това, а дискусията трябва да се води в рамките на Европейския съюз.

Митов счита, че за обща защита на външната си граница ЕС има нужда от по-добра интеграция.

Бежанските и интеграционните системи на 28-те страни-членки трябва да се уеднаквят.

Даниел МитовСъюзът да сключи споразумение с трети страни за връщане на нелегалните мигранти.

Имаме задължения към бежанците, нуждаещи се от международна закрила, но проблемите с тях трябва да решим чрез Турция, Ливан, Йордания и другите фронтови държави.

Към тръгналите да търсят икономическа изгода нямаме задължения и трябва да ги връщаме в страните, откъдето са дошли.

Нелегалното влизане в ЕС трябва да бъде пресечено, но за целта трябва да се отворят легални пътища. Всички мерки трябва да са насочени в тази посока и да се ръководят от тази философия.

Трябва да се има предвид, че ЕС не е с неограничен капацитет и социалните системи на страните ще бъдат застрашени, ако приемат голям брой бежанци.

Границите трябва да се спазват, а дейността на трафикантите да бъде ограничена. Мрежите им трябва да бъдат прекъснати, защото част от печалбите им финансират тероризма.

Африкански мигранти, Средиземно мореПредложението за глоби към държавите, които не спазват квотите за приемане на бежанци Митов коментира така: „С квоти може да се разпределят отговорността и натовареността. Затова не се възпротивихме. Но квотите не решават бежанския проблем. Напротив, те мотивират още повече хора да дойдат”.

Основната цел е да се мотивират бежанците да се завърнат по родните си места, но това трябва да стане, като се разрешат проблемите в страните им, продължи Митов. Той коментира, че Женевската конвенция вече е неприложима за 21. век. Тя е от 1951 г. и частите от нея, които са универсални, са валидни, но документът се отнася до хора, които бягат от комунистическия режим и не се отнасят за такива големи маси от народ.

Даниел Митов коментира и наложените от ЕС санкиции на Русия и потвърди, че това е единственият начин да се въздейства на Русия. Желанието на всички е за мирно и дипломатическо решение на проблема и спадане на напрежението в Източна Украйна, завърши министърът.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …