Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Заловен в Турция терорист: Очаквайте ИДИЛ да нападне дори с химическо оръжие

Заловен в Турция терорист: Очаквайте ИДИЛ да нападне дори с химическо оръжие

В плановете за нови атентати „Ислямска държава“ възнамерява да използва химически оръжия

Думите на терориста звучат страшно

Летище Ататюрк - Истанбукл
Летище „Ататюрк“ след атентатите, Източник: Twitter

Задържаният и предаден на съд мъж с турски произход – Ерсен Челик направи плашещи разкрития относно терористичната организация „Ислямска държава“. Сред тях е изпращането на цяла група от 25 обучени ислямски терористи на територията на Турция. Изглежда артилерията на ИДИЛ е подсигурена, тъй като от групировката са успели да укрият автомобили с експлозиви, местонахождението им до сирийската граница. Освен това терористите възнамеряват да използват по-драстични методи за справяне със ситуацията. Те ще ударят по въздух – с два шпионски самолета пълни с химически оръжия и ракети. Челик разкри още, че всичко това се произвежда в Алепо. Той даде сведения за собственото си кодово име – Абу Муса, известен повече като инженер по технологични поръчки на ИДИЛ. Терориста не пропусна да каже, че същите химически оръжия, директно пристигнали от Алепо се намират до турската граница – в град Килис. Изглежда, че Челик е достатъчно изобретателен, тъй като по думите му става ясно, че през интернет е успял да закупи доста добре оборудвани шпионски безпилотни самолети. Наличието на камери и снимачна техника за нощно виждане и сензори за откриване на мини са допринесли за безпроблемното заснемане на турските военни части, разположени по сирийска граница. За този свой подвиг, Челик е получил заповед от командващия частите на ИДИЛ в Алепо – Абу Яхия.

Къде се очаква да бъдат нанесени бъдещите удари

Въздушен удар се очаква да има над град Килис. В него главни участници ще бъдат безпилотни самолети, натоварени с около 70 кг. експлозивни вещества.  От началото на тази година, намиращият се в непосредствена близост до границата град бива постоянно атакуван с т.н. „катюши“. Самите снаряди биват изстрелвани от контролираната от ислямските терористи зона Баб.

Има още една причина, поради която терористичната групировка се цели точно в този град. Става дума за мигриралите в него 130 000 бежанци от Алепо. На Челик е била изпратена заповед, в която директно се казва, че той трябва да обучи дузина души и да ги превърне в  атентатори-самоубийци, а целта им е яснада извършат кървави атентати на територията на Турция. Заловеният атентатор съвсем спокойно заяви, че тези 10-та просто очакват заповед и ще действат.  

Челик говори още как обучените смъртници чакат само дума и искрата ще пламне:  Трима от тях са в Алепо, останалите дойдоха от Ракка, всички са чуждестранни граждани. Край границата с Турция са разположени многобройни части с бунтовници на ДАЕШ, свързани с групировката Джейш ул Халифа екипи от смъртници са в готовност. Друга група от 25 бойци е преминала през най-жестокото обучение за предстоящите в Турция терористични атаки в лагера в Мембич, а там в местния университет се намират руски и чеченски групи, подготвени за самоубийствени атентати. Всички те са в очакване на заповеди за нападение на различни точки в Турция. Автомобили с експлозиви и арсенал за въздушни удари са складирани в изоставени гаражи в селата до крайграничния град Суран“.

Истанбул летище
Истанбул, летището след атентата, Източник: Twitter

Той добави, че в Алепо, който очевидно е „индустриалната зона на терористите“, има възможност и се правят още – водородни бомби и химически оръжия. Доколкото в Мембич се съхраняват ракети. Думите на терориста ясно разкриват, че мъж на има Чечен Юмер старателно се грижи за складирането на химическите оръжия в бивша фабрика в центъра на Ракка. „Ислямска държава“ разполага с наистина солидна войскова техника, с която спокойно може да нанесе редица удари – 71 самолета, завзети от режима на Асад, 3 бойни от тях са в в пълна готовност и се намират на летището на Табка Ирак също участва в играта с 3 изтребителя F-16. Челик подробно разказва как в Алепо и по-конкретно в разположената там електроцентрала се работи активно по производството на мощни водородни бомби, основното потребление на които е – тотално разрушение. По турската граница има достатъчно складиран експлозив и то азербайджански, а самата Турция прелива от ръчни бомби, експлозиви от тринитротолуен /ТНТ/ и редица други приспособления за изтребване. Челик дори посочи нелегалния им път –  през границата до Елбейли.

Абу Яхия Шам е човекът, който е предоставил на Челик 30 хиляди долара. Терориста си стяга багажа и заминава за Истанбул, където необезпокояван от никого успява да закупи няколко хеликоптера. Следващата му стъпка е била да се върне обратно в Сирия, а за това му е помогнал трафикант, прехвърлил го през Елбейли. Последният развой на събитията за Челик е повдигнатото му обвинение в кражба и край на отношенията му с ИДИЛ. Това очевидно не го спира и той се връща обратно в Турция  нелегално. Фактът, че е направил пълни самопризнания за участие в терористична клетка и е осведомил властите какво смята да направи екс-групировката му – „разкаялият“ се Челик бива предаден на газинатепсия наказателен съд.

Предисторията на екс-терориста е богата

Турската прокуратура поиска да присъда на 15 години затвор терориста. Преди две години Челик е бил на 29 години, а брат му на 13. В един слънчев ден и двамата се връщат в Сирия, но по-малкото момче успява да се върне на турска земя. По-късно бива предаден в ръцете на властите от собствения си баща. По пътя на разследващите доказателства става ясно, че още преди 4 години Челик става част от терористичните среди. Първоначално е вземал дейно участие в групировката „Ал Нусра“. Едва след това ИДИЛ го приема в своите кървави редици. Най-важното от всичко, е че Челик е пряко замесен с последния разрушителен атентат, станал на международното истанбулско летище „Ататюрк“.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …