Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Забравен ли е театърът ?

Забравен ли е театърът ?

Театърът винаги е представлявал необятна територия за разбиращите красивата и нестандартна част на изкуството.

Театралното изкуство продължава да радва редица хора от различни възрасти, но се оказва, че за изминалата 2015-та година посещенията на театрални постановки са намалели. Това съобщиха от Националният статистически институт.

Всичко започва след не толкова далечната 2011 година, когато отразената тенденция показва, че посещаемостта на театъра е задоволително висока. Оттам насетне някак си всичко се срина, тъй като е отчетен значителен спад в интереса към този вид развлечение. За жалост тази статистика не обхваща основно разсмиващите и разпукващите ни творци, а обсегът достига и до повечето културни институции, какъвто е музеят. Парадоксален е фактът, че в това число не влизат кината, които ежедневно преливат от аудитория. Къде е тънката разлика?

Колко от вас използват библиотеката като място за четене, отдих или заемане на книга? Респективно на всичко казано до тук, броят на регистриращите се читатели стремглаво намалява за сметка на посещаемостта на „книгохранилищата“.

Театър Иван ВазовИ обратното – у нас, с цели 4%значително е намаляло изнасянето на постановки. А общият брой на зрителите на всички театри нашенски театри за изминалата година е 2,17 млн. Статистиката още сочи, че едва 153-ма души изглеждат едно представление. Последната цифра от доклада е за приходите на театрите, които надхвърлят 69.3 млн.

Кой е афектираният в случая? – Ние зрителите или отговарящите за културните институции?  Всичко сочи, че всички ние – като едно достойно общество трябва реално да погледнем на ситуацията, за да съумеем да подходим с финес към решаването на тези наистина сериозни проблеми.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …