Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Жан-Клод Юнкер цени работата на Кристалина Георгиева

Жан-Клод Юнкер цени работата на Кристалина Георгиева

Говорителят на Еврокомисията Мина Андреева заяви, че не е работа на комисията да коментира конспиративни планове, по повод твърденията, че бившият председател на ЕК Жозе Барозу лобира за Кристалина Георгиева да се кандидатира за генерален секретар на ООН. Нашият еврокомисар е зает с работата, която върши в областта на бюджета и човешките ресурси, а не пътува насам-натам с Барозу, това са слухове, допълни още Андреева.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и заместникът му Георгиева все пак са обсъдили, че такъв въпрос може да възникне.

Засега Кристалина Георгиева е изцяло отдадена на дейността си и председателят я цени високо именно заради нейния професионализъм и способностите й да преговаря по въпросите с бежанската криза и през цялото време организира така бюджета, че да може ЕК да се справи с положението.

Появилите се коментари са провокирани от базиран в Брюксел сайт, който иска да внуши, че на среща в четвъртък в Дрезден на Билделбергската група, на която присъства и Георгиева, за нея като бъдещ генерален секретар на ООН е лобирал лично Жозе Барозу.

Кристалина ГеоргиеваАвтор на статията в сайта е Георги Готев, който от месеци поддържа кампанията на Ирина Бокова за шеф на организацията и критикува Георгиева и постоянния представител на България в ООН Стефан Тафров. Той квалифицира Кристалина Георгиева като „Една от най-мразените личности в Брюксел” и „кандидатът на Джордж Сорос, който досега всичко е имал, само генерален секретар на ООН си е нямал”.

Георги Готев е бил вербуван през 1983 г. като агент Иванов на отдел „Чуждестранни журналисти” към Второ главно управление на Държавна сигурност, според информация на Комисията за досиетата от 2010 г.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …