Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / 1,2 млрд. лева от концесията на летище „София”

1,2 млрд. лева от концесията на летище „София”

Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че ще стартира процедурата за отдаване на концесия на летище „София” за срок от 35 години.

Приходите от сделката ще са 1,2 млрд. лева, половината от които ще бъдат получени авансово и ще се използват да покрият част от задълженията на Българските държавни железници.

Евродирективата в официалния вестник на Европейския съюз налага да бъдат публикувани всички стари изисквания по концесията и това ще бъде сторено до 10 дни, увери министърът.

Ивайло МосковскиТова бе причината Московски да не навлиза в детайли, но заяви, че няма промяна на първоначалните намерения.

Очакванията са до края на септември кандидатите за концесията да подават офертите си.

Най-добрата ще позволи на спечелилия да ползва летището през следващите 35 години.

Едно голямо концесионно заплащане в началото ще даде старт на процедурата.

Предвидена е инвестиционна програма, заложена е годишна концесионна такса, видовете инвестиции са разпределени през годините – всички тези стъпки са стандартни за подобен род сделки.

Целият пакет на концесията ще осигури нетна печалба на държавата в размер на 1,2 млрд. лева.

Усвояване на парите по предварителното плащане

Московски наблегна че средствата от голямото авансово плащане от 600 млн. лева ще бъдат насочени към БДЖ, които са в тежко финансово положение и тези средства ще им позволят да поемат въздух.

Чака се и одобрение от Брюксел за тази държавна помощ.

Пътниците няма да усетят промяната, прогнозират експертите, но има вероятност част от таксите по обслужване на летището да поскъпнат поради естествения стремеж за печалба на концесионера. Интерес към офертата има от фирмите, управляващи летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих и лондонското „Хийтроу”.

Летище София - Терминал 2Опасенията и предупрежденията на специалистите е да се внимава при сключването на концисията да не се допусне съкращаване на персонал от бъдещия ползвател на аеропорта. Към настоящия момент заетите работни места на най-голямото българско летище са около 2000.

Има обаче един безспорен плюс – при избор на подходящ концесионер пътниците, които в момента са около 4 млн. годишно, ще могат да разчитат на много по-качествена услуга.

Добри прогнози на експертите

Експертите прогнозират, че при правилен подход от страна на държавата концесията да бъде дадена на компания, която ще се ангажира да се увеличи броят на пътниците, летище София може да има 13,5 млн. пътници през 2026 г., а развитието на пътникопотока би имало по-голяма икономическа стойност за региона.

Взимането накуп на голяма сума пари би довело до повишаване на таксите, отказване на някои от превозвачите, вдигане на цените на билетите и в крайна сметка всичко ще бъде платено от крайния потребител, като може да се стигне и до субсидиране от страна на държавата.

Виж също

Владимир Путин и Си Дзинпин

Русия и Китай с нова мащабна бизнес инициатива на стойност 50 млрд. долара

Русия и Китай продължават да поддържат отлични отношения Руският президент Владимир Путин сключи изгодна за …