Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Домусчиев: схемите в енергетиката стигат небивали размери

Домусчиев: схемите в енергетиката стигат небивали размери

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев анонсира наградите, които ще бъдат раздадени на Втория пролетен бал на обединението, който ще се проведе на 8 юни.

Категориите им също са обвързани с абревиатурата и ще са за качество, растеж и иновации от България.

Бизнесменът се надява успехът от Първия бал, проведен миналата година под патронажа на Бойко Борисов и с участието на десет министри, да бъде надхвърлен. Тази година също е предвидено внушително правителствено участие. Интересът е голям и желаещите могат да заповядат, отправи покана Домусчиев.

В електроенергетиката от години не се правят реформи и там битката е за закриване на всички схеми, кражби и дефицити, които са в небивали размери.

Променлив успех има в това начинание, но засега е взет превес в борбата с екзотичните ВЕИ-паркове, където са започнали проверки и порцедури. В последната година чрез законодателни и нормативни промени е стопиран дефицитът в този сектор, защото кражбите там са големи, анализира Домусчиев. Добавката „задължение към обществото” става по-скъпа от самия ток, вместо да бъде намалена.

„Винаги ще излизаме на протест, когато става въпрос за фундаментални неща, засягащи не само бизнеса, но и всеки един човек”, категоричен бе той. Борсата е полезна за всички, а не само за големите играчи. Битовите имат опцията да купуват от посредници, които пък са купили от борсата, чиято цена се определя на пазарен принцип, а това е полезно, в крайна сметка, за всеки потребител .

Правят се опити за манипулации, като не се допускат големи количества електроенергия на борсата, но либерализацията ще регулира цената към по-ниски равнища, сигурен е Домусчиев. Всички кражби и дефицити са калкулирани в сметките и в това е голямата борба – върху тях да бъде наложен мораториум с перспектива да отпаднат в бъдеще.

Кирил ДомусчиевДискусията за втора пенсия е пречупена по балкански, смята бизнесменът. Национализация не е целта на инициативата.

Всеки опит за реформа среща отпор и критики в България. Парите са на хората и ще си останат при тях, а Министерството на финансите ще преосмисли позицията си и ще отстъпи, увери Председателят на КРИБ. Дружествата с огромен капитал, акумулиран при тях, се нуждаят от мениджмънт, контрол, одит и стрестестове, защото не е нормално да се изисква само от банките, а този елемент от дейността на пенсионноосигурителните дружества да бъде пренебрегван. Домусчиев одобри назначаването на вицепремиера Томислав Дончев за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество, защото КРИБ е имала ползотворна работа с него в работната група по сектор енергетика.

Бизнесменът е толерантен към новия министър на труда и социалната политика Зорница Русинова, защото според него се нуждае от време, за да се види дали диалогът с нея ще е ползотворен.

Съвместната им работа ще продължи, защото тя, в качеството си на зам.-министър, е наблюдавала много важни ресори като еврофондовете и Агенцията по заетостта, а сега просто усилията в тази посока ще продължат на по-високо равнище. Подкрепата на номинацията й е в отговор на принципа за предсказуемост и приемтвеност, който е много важен за стабилността на бизнеса, завърши Кирил Домусчиев.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …