Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент през септември

ГЕРБ ще обяви кандидата си за президент през септември

Кристалина ГеоргиеваВ партийните централи тече трескава подготовка за президентските избори. Всекидневно излизат имената на нови кандидатури. Не е известен все още кандидатът на най-голямата партия у нас, ГЕРБ. Лидерът й Бойко Борисов анонсира, че ще каже името през август. Българите не се вълнуват много от президентските избори и тази тема не им е такъв приоритет, както на самите политици, а това може да накара премиера да съобщи кандидата за президент на партията си чак през септември. Развоят на събитията показва, че Кристалина Георгиева се отдалечава от номинацията.

Самата тя коментира уклончиво шансовете си и призовава до края на юни да нe й бъде задаван този въпрос.

А какво ще стане в края на юни?

Възможно е еврокомисарят ни да продължи кариерата си в Световната банка или в Еврокомисията, защото сигналите от Брюксел са за влошено здравословно състояние на председателя й Жан-Клод Юнкер. Възможна е и рокадата Кристалина Георгиева да стане президент на Световната банка, а президентът Росен Плевнелиев, след изтичане на мандата си, да стане еврокомисар.

До средата на юли и в основния конкурент на ГЕРБ, БСП, ще имат яснота за кандидатурата си. Там първо вътрешнопартиен референдум ще изясни каква фигура ще се търси – дали партийно ангажирана или популярно лице извън БСП. Спрягат се имената на Костадин Паскалев и Стефан Данаилов, макар първият да заяви през седмицата, че не се чувства подготвен за поста.

Паскалев излезе отново на преден план в партията и е смятан за бъдещ лидер на мястото на Корнелия Нинова.

Червените смятат, че Данаилов е най-избираем, но популярният актьор отказва президентската надпревара с мотив за здравословни проблеми.

Все още не е изяснена позицията на президента Георги Първанов. Мнението е, че или ще се кандидатира, или до последния момент ще лавира и ще държи в неизвестност противниците си и накрая ще издигне кандидатурата на Ивайло Калфин. И тук ще се чака краят на юни за решително действие.

За кандидат от център-лявото пространство се споменава Татяна Дончева. Не са ясни обаче нейните намерения на този етап, а и тя не бърза да внесе яснота по позицията си.

От Реформаторския блок запазват неопределено мълчание. Говори само лидерът им Радан Кънев, който, умишлено или не, „помогна” на Росен Плевнелиев да вземе решение да се откаже от втори мандат.

На хоризонта се появи и името на президента Петър Стоянов, като кандидат на десните, но Цветан Цветанов побърза да го отхвърли като кандидат и заяви, че няма да го подреди.

При всички случаи ни предстои интересно политическо лято в очакване пъзелът от играчи за президентската есен да се подреди.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …