Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Договорка между Тереза Мей и Борис Джонсън?

Договорка между Тереза Мей и Борис Джонсън?

Във вторник започва първият кръг от гласуването в парламентарната група на Консервативната партия за излъчване на кандидат за поста на подалия оставка Дейвид Камерън.

До последния етап на гласуване трябва да останат двама кандидати, а управляващата партия да даде предпочитанията си за единия.

Тереза Мей
Тереза Мей, Източник: Wikimedia

Все по-голяма подкрепа бележи вътрешният министър Тереза Мей, след като двама от министрите в кабинета заявиха, че може да разчита на тях, влиятелният в-к „Дейли мейл” също застана зад нея, а Борис Джонсън се оттегли от надпреварата.

Британски медии съзряха конспирация в този изненадващ ход на Джонсън и допускат, че съществува договорка между двамата, която предвижда бившият градоначалник да се оттегли сега, а Мей да върне жеста, като не се кандидатира на изборите  през 2020 г. Двете страни отрекоха да участват в подобен сценарий.

Самият Джонсън пожела успех на Майкъл Гоув, който доскоро му бе близък съмишленик, но в последния момент издигна кандидатурата си и по този начин го предаде, но ексцентричният политик не окачествява постъпката му така.

Гоув, който на този етап е основният конкурент на Мей, обеща по 100 млн. лири допълнително в здравеопазването всяка седмица и край на свободното движение, като по този начин реши проблема с миграцията.

Той е на мнение, че Лондон трябва предварително да договори условия за излизането от ЕС, още преди да е задействал процедурата по чл. 50.

Еврокомисарят за търговията Сесилия Малмстрьом охлади тази идея и заяви, че преди напускането на Великобритания не могат да се водят никакви преговори в областта на икономиката и търговията.

Бившият премиер Тони Блеър предупреди, че предстоящите преговори са сложни и трябва да се гледа всяка подробност, защото ще има и подводни камъни по клаузите, а анализаторите заподозряха в тези му думи желание да се включи като главен преговарящ с ЕС.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …