Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Димитър Илиев ще лежи 42 месеца за присвояване на повече от половин милион държавни пари

Димитър Илиев ще лежи 42 месеца за присвояване на повече от половин милион държавни пари

Бившият директор на социалната агенция към Министерството на отбраната – Димитър Илиев е осъден на 3 години и половина лишаване от свобода. Срещу Илиев се води дело за присвояване на 64 326, 94 лева, които са собственост на Министерството.

На 19 май 2016 година Военноокръжна прокуратура – Сливен призна за виновен бившия шеф на Териториална дирекция – Варна. Съдът реши, Димитър Илиев, да излежи 42 месеца в затвора с първоначално „общ“ режим, както и да му бъде иззето част от имуществото, половината от апартамента му в Черноморския курорт „Св. св. Константин и Елена“.

След излизането му от затвора, Илиев няма право да заема длъжност, обвързана с финансови и стокови действия;  да упражнява професия, която е свързана с управление или да заема длъжност, която е държавна или обществена. Мярката е наложена за срок от 5 години.

ЗатворКриминалната му проява е в периода 2005 – 2009 година. Тогава той превежда по сметката на юридическо лице, което изпълнява обществена поръчка, незаконно присвоената сума за реално несъществуващи дейности. По данни от доклад на прокуратурата, в документите на фирмите са отчитани суми за ремонтна и монтажна дейност, които в действителност не са изпълнени.

През ноември миналата година беше осъден и съучастникът на Илиев, Милен Ангелов, цивилен, получи 5 години. Според данни от прокуратурата двамата, освен че са присвоявали пари от Министерството на отбраната, са фалшифицирали документи, с които да вземат средствата. Докато Илиев, пускал парите по сметката на фирмите изпълнител на ремонтните дейности, Ангелов, който имал правомощия да се разпорежда със сметките им, теглил постъпленията, отпуснати от Министерството на отбраната. По време на съдебния процес от есента на 2015, Илиев, също получи присъда от 6 години, която към днешна дата е обжалвана и понижена, въпреки останалите 4 дела, които бяха внесени срещу двамата, с основание злоупотреба с над 1 млн. лева.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …