Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Генерал Тонев и доктор Кадурина са обвинени в престъпления по служба срещу ВМА

Генерал Тонев и доктор Кадурина са обвинени в престъпления по служба срещу ВМА

Генерал Стоян Тонев, бивш директор на Военномедицинска академия, е обвинен за сключването и допускането на неизгодни договори. Срещу Мирослава Кадурина, също е внесен обвинителен акт за престъпление по служба и длъжностно присвояване. Тя е обвинена в престъпление по служба, извършено в периода 1 декември 2004 – 10 септември 2014, когато тя е шеф на клиниката „Дерматология и венерология“ при МБАЛ – София към ВМА.

Доктор Кадурина е надвишила правомощията си в качествата си на началник, с цел собствено облагодетелстване и такова за „Дерма Прим МК“, групова медицинска практика, в която тя е мажоритарен собственик. Възползвайки се от служебното си положение във ВМА, Кадурина дава на „Дерма Прим МК“ за безвъзмездно и безсрочно ползване, шест медицински апарата, собственост на Академията. Благодарение на предоставената апаратура, груповата медицинска практика е осъществила конкурентна дейност спрямо клиниката „Дерматология и венерология“. Освен имуществени „кражби“, Кадурина е използвала и кадрови ресурси от Военномедицинската академия, за чиято дейност е плащано на нейното дружество. Така се е увредило нормалното функциониране на ВМА.

В следствие от извършеното престъпление, медицинското заведение е понесло имуществени вреди в размер на 6 485 064,81 лева.

БелезнициЗа незаконната дейност на доктор Кадурина ще отговаря и генерал Стоян Тонев, защото е допуснал неговата подчинена да присвоява собственост, а по-късно и сумата от 774 637 лева, за които тя е отговаряла. Генерал Тонев ще бъден съден от Военен съд София, по обвинение за съзнателно допускане, извършване на престъпление по служба, съобразно с чл. 285 от НК. Срещу Мирослава Кадурина  са повдигнати обвинения според чл. 26, ал. 1, чл. 201 за присвояване на пари и вещи, които са му поверени в качеството му длъжностно лице, чл. 203 ал. 1 за длъжностно присвояване, представляващо особено тежък случай, от НК.

Престъпната дейност на генерала, не се изчерпва, до прикриването на следите на доктор Кадурина. Той ще отговаря пред съда, по обвинение за подписване на неизгодна (за ВМА) сделка с груповата медицинска практика „Дерма Прим МК“. Случаят се води от изключително тежките, тъй като Военномедицинската академия губи сума в размер на 121 803,24 лева. Освен това, той е отдал под наем на дружеството два медицински апарата, собственост на поверената му болница, за цената 87,73 лева месечна рента. Договорът се счита в ущърб на ВМА, защото никъде в него не се посочва стойността на сервизната поддръжка на отдадената апаратура. В следствие на подписания от него контракт, Военната болница отбелязва загуби в размер на 8 396,15 лева. Сред другите нарушения са подписването на сделка за доставката на лазерна система, чиято цена е 168 950 евро. Тъй като документа е от типа Договор за замяна, ВМА връща на производителя своята лазерна система, която е с 50% по-евтина от новата – 79 250 евро. Разликата в стойността на двете устройства е покрита изцяло от здравното заведение. В продължение на няколко години генерал Тонев, преподписва горепосочените договори, както и новодобавените анекси към тях.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …