Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / ДБГ и ДСБ с отделни кандидатури на изборите

ДБГ и ДСБ с отделни кандидатури на изборите

Обединителен конгрес на Реформаторския блок няма да има, стана ясно, след като Националният съвет на Движение България на гражданите официално обяви, че отхвърля предложението на Демократи за силна България за провеждане на такъв общ форум, на който трябваше да се обсъди обща кандидатура на блока за президентските избори.

Разговорите за постигане на единна номинация вървят от няколко седмици. Първоначално имаше надежда, че дясната коалиция ще постигне съгласие и съставящите я партии ще се договорят да издигнат общ кандидат. От ДСБ обаче поставиха условието Реформаторският блок да свика първо съюзен конгрес, на който да се издигне кандидат-президентска двойка. ДБГ заподозряха Радан Кънев в задкулисни игри и опит да вземе властта в блока, в замяна на което да остави избора на кандидатура на тях и обявиха, че няма даучастват в подобни договорки.

Меглена Кунева
Източник: Wikimedia

Председателят на ДБГ Меглена Кунева заяви след заседанието на партията, че в споразумението на Реформаторския блок е казано, че към ново политическо тяло може да се пристъпи след пълен цикъл от избори, което означава, че подобна тема може да се разисква, когато мине президентският вот и добави, че това не може да се изполва за предтекст за провал на общата президентска кандидатура.

Потвърдена е била позицията, че лидерите на партиите в блока не трябва да участват в номинацията, а е необходим кандидат с десно-центристки профил, евроатлантик и морално безспорен. Други изисквания към кандидата са да подкрепя антикорупционната политика, върховенството на закона, да е истински партньор на политиките по сигурност и икономика.

Не трябва да прави компромиса бюджетът на образованието да бъде редуциран

Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ изрази увереност, че при една силна кандидатура, била тя и гражданска, реформаторите могат да се борят да излязат на балотаж. Той остави вратичка за обща кандидатура и изрази надежда, че такава би могла да се уточни до края на юли, за да може да влезе в пълноценна предизборна кампания.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …